NOU FINANÇAMENT
Política 10/02/2014

Camacho es reunirà amb Fabra, Bauzá i Valcárcel per acostar posicions sobre el nou finançament

La presidenta del PP a Catalunya diu que aquesta reforma ha de ser un dels principals reptes a afrontar el 2014

Efe
2 min
Alícia Sánchez-Camacho, en roda de premsa / ACN

BarcelonaLa presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha afirmat aquest dilluns que es reunirà amb els presidents del País Valencià, Alberto Fabra; de les Illes Balears, José Ramón Bauzá, i de Múrcia, Ramón Luis Valcárcel, per parlar sobre la reforma del model de finançament autonòmic. En roda de premsa a la seu del PP, Sánchez-Camacho ha assenyalat que millorar el model de finançament és un dels reptes principals que l'Estat ha d'afrontar el 2014, juntament amb la reforma tributària i la baixada d'impostos, i que s'ha d'encarar des del "consens" i no des de la "confrontació".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La presidenta dels populars catalans ha explicat que la millora del finançament s'ha de basar en els principis de la "paritat" i de l'"equitat", perquè les comunitats que "més aporten" puguin "seguir creixent", però sense deixar de banda la solidaritat entre comunitats. Per això, Sánchez-Camacho es reunirà amb els presidents autonòmics valencià, balear i murcià, atès que considera que ja estan treballant en l'assumpte i que estaran d'acord en qüestions com que els costos dels serveis públics i la pressió fiscal siguin iguals a totes les comunitats autònomes.

"Hem de solucionar el problema que tenim, i Cristóbal Montoro sap que el model de finançament actual no agrada a ningú. El nou model ha de permetre créixer a les comunitats que aporten des de l'equitat i paritat als costos dels serveis públics i de la pressió fiscal", ha asseverat. "Serà un procés llarg i difícil –ha afegit Sánchez-Camacho– perquè tots haurem de cedir. Però hem d'estar a l'altura del gran repte del nou model de finançament, perquè serà el garant d'una millor relació entre tots".

Balances fiscals entre províncies i comarques

La dirigent del PP ha mantingut que els comptes públics regionalitzats que el ministeri d'Hisenda publicarà al març ajudaran a conèixer la diferència dels preus dels serveis a les diferents comunitats autònomes. Sánchez-Camacho ha avançat també que al llarg de la setmana sol·licitarà formalment les balances fiscals entre les províncies i comarques de Catalunya per analitzar la solidaritat al territori.

En aquest sentit, Sánchez-Camacho ha lamentat que CiU i el president català, Artur Mas, estiguin "despreocupats" sobre aquest tema, i considera que això respon al fet que el Govern ja "té decidit quines d'aquestes mesures són recentralitzadores abans que es facin".

La primera reunió, amb Fabra

Sánchez-Camacho ha apuntat que es reunirà de manera oficial en primer lloc amb el president Fabra perquè li expliqui l'informe que ha sol·licitat a experts amb aquest objectiu, i que també mantindrà reunions amb Bauzá i Valcárcel, per compartir postures des de les comunitats que més aporten.

La líder popular ha assenyalat que no tanca la porta a parlar amb altres presidents autonòmics del PP, de manera que també contempla reunions amb altres líders regionals, com el gallec Alberto Núñez Feijóo.

stats