Tribunals
Política 16/11/2021

Allau de confessions en el tercer judici de la trama Gürtel contra el PP

17 dels 24 acusats reconeixen els fets per obtenir atenuants en la condemna

2 min
L'empresari Francisco Correa, a l'Audiència Nacional el primer dia de judici per la peça de la Gürtel relativa a Boadilla del Monte

MadridEls maldecaps del PP als tribunals no s'aturen. Després de la sentència recent sobre les reformes pagades amb diners de la caixa B de la seu de Génova, aquest dimarts ha arrencat el tercer judici de la trama Gürtel que esquitxa el partit. A la seu de l’Audiència Nacional de San Fernando de Henares es jutja la peça de corrupció sobre Boadilla del Monte, un dels ajuntaments madrilenys que entre el 2001 i el 2009 va posar en pràctica les adjudicacions a empresaris a canvi de regals o comissions per a dirigents del PP sota la batuta de l’empresari Francisco Correa.

La particularitat en aquest cas és que a les portes del judici alguns dels acusats van confessar per escrit, i en el tràmit de les qüestions prèvies ho han reiterat les seves defenses. En total, 17 de les 24 persones jutjades han acceptat els fets amb l’objectiu d'obtenir atenuants en les eventuals condemnes. De moment, la Fiscalia no avança escenaris i esperarà al tràmit oportú –l’escrit de conclusions definitives– per rebaixar o no la petició de penes. La conseqüència d’aquestes confessions és que, efectivament, el tribunal ho tingui més fàcil per condemnar-los i que el PP torni a ser declarat culpable a títol lucratiu d’una causa per corrupció. El ministeri públic reclama a la formació 204.198,64 euros, que són els que s’haurien desviat de l’administració per sufragar actes del partit, inclosos alguns d'electorals.

En el conjunt de l’entramat, la Fiscalia xifra en quatre milions d’euros la malversació. Correa, empresonat per altres branques de la Gürtel, s’enfronta a una petició de 76 anys; i el seu número 2, l’exsecretari d’organització del PP gallec Pablo Crespo, de 64. L’exalcalde de Boadilla, Arturo González Panero, el Albondiguilla, també ha reconegut els fets. La Fiscalia li demana 40 anys de presó.

stats