Política 05/11/2012

Almunia fa marxa enrere i diu ara que si Catalunya s'independitza quedarà fora de la UE i que els estats podran vetar-ne el reingrés

El comissari europeu assegura que hi ha "més de 2.000 possibilitats de veto"

Joan Rusiñol / Ara
1 min
Joaquín Almunia, a l'esmorzar informatiu a Madrid / EFE

MadridMarxa enrere de Joaquín Almunia. Si fa uns dies assegurava des de Barcelona que "no és honest dir de manera taxativa" que una Catalunya independent quedaria fora de la UE, aquest dilluns des de Madrid el vicepresident de la Comissió Europea ha canviat de parer i ha avisat que seria altament difícil que Catalunya formés part de la Unió Europea si s'acaba independitzant de l'estat espanyol. Citant un article aparegut fa poc a la premsa espanyola, ha avisat que "hi ha més de 2.000 possibilitats de veto" per formar part de la UE. I és que ha dit que, com en qualsevol "club", la decisió l'han d'avalar tots els socis. Qualsevol dels "passos", ha afirmat, ha d'estar guiat "pel principi d'unanimitat". Espanya ja ha dit que s'hi oposaria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un esmorzar informatiu a Madrid, ha subratllat que els tractats comunitaris deixen clar que "si la part d'un territori d'un estat membre se separés, quedaria fora i hauria de tornar a començar". Ara bé, espera que no s'arribi a aquest punt i que s'imposi "el diàleg". Ha reconegut que, si la situació només depengués d'ell, el camí a prendre seria el federalisme.

El comissari europeu reconeix que a Brussel·les hi ha "certa preocupació" pel conflicte entre Catalunya i Espanya i que se'n parla amb "poc coneixement".

stats