Alsina garanteix que el Tribunal de Comptes no condicionarà la seva feina: "No tinc por"

Carrega contra l'òrgan a dos dies de la vista: "Busca la mort civil i la ruïna patrimonial"

2 min
La consellera d'Acció Exterior de la Generalitat, Victòria Alsina.

BarcelonaDimarts que ve els 41 investigats pel Tribunal de Comptes en la causa que té oberta contra l'acció exterior de la Generalitat sabran la fiança milionària a què s'enfronten. Actualment, la consellera responsable de l'acció exterior del Govern és Victòria Alsina. Ella no està afectada per la investigació, que se centra en el període 2011-2017, però ha assegurat que aquest cas no condicionarà la seva labor. Per a ella, la causa oberta busca "esporuguir" els alts càrrecs actuals que fan feina en aquest àmbit competencial, però ha garantit que no ho aconseguirà. "Jo no tinc por, perquè crec que això és el que es busca", ha afirmat en una entrevista amb l'ACN.

El cas ha plantejat nombroses crítiques per part de l'independentisme, que el veu irregular de cap a peus. En aquesta línia, Alsina creu que l'actuació del tribunal és "encara més flagrant" que en d'altres relacionades amb el Procés, ja que, a diferència del 9-N i l'1-O, "no hi ha cap sentència del Tribunal Constitucional que prohibeixi l'acció exterior". La fiança a què s'enfronta cada investigat, segons ella, pot ser "desproporcionada" i l'expedient "no té raó de ser" perquè la Generalitat, que seria l'afectada per la suposada malversació, "no se sent perjudicada". La consellera també hi veu indefensió jurídica, ja que els investigats hauran d'afrontar la fiança milionària –que podria pujar als 5,4 milions d'euros, la més alta de totes les causes del Procés– abans fins i tot de ser jutjats i la sentència podria tardar anys a arribar. "Busquen la mort civil i la ruïna patrimonial de les persones i famílies que han treballat en acció exterior", ha conclòs.

Una de les qüestions que més polèmica generen de la investigació del Tribunal de Comptes és que suggereix que la Generalitat podria haver malversat diners en els seus viatges a l'estranger pel sol fet d'haver fet declaracions públiques a favor del Procés, del dret a decidir o de, en general, qüestions polítiques com aquestes. Per a la consellera, aquesta posició de l'òrgan administratiu és del tot incomprensible i "vulnera la llibertat d'expressió". A més, també ha recordat que el fet que un dels investigats en aquesta causa sigui l'exconseller d'Economia Andreu Mas-Colell ha generat mostres de suport entre prestigiosos economistes d'arreu del món.

Continuïtat del Diplocat

L'informe del Tribunal de Comptes que dona origen a la investigació també posa la lupa en els 5,4 milions d'euros que el Diplocat va gastar en el període investigat, entre el 2011 i el 2017, i assenyala específicament el secretari general de l'època, Albert Royo. En aquest sentit, Alsina també ha assegurat que el consorci público-privat de diplomàcia pública no ha de patir per la seva continuïtat. Segons la consellera, hauria de continuar desenvolupament sense problemes activitats com "crear diàlegs internacionals i intercanvi de bones pràctiques". La "promoció exterior de Catalunya i la connexió entre Catalunya i el món" també són i continuaran sent altres de les prioritats del Diplocat, ha conclòs.

stats