Política 02/09/2020

L'ANC limita a 48.000 persones l'aforament del conjunt de les concentracions de la Diada

Es repartiran en 107 punts distribuïts en 82 municipis i caldrà inscriure-s'hi per participar-hi

Mireia Esteve
4 min
La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, en roda de premsa per donar més detalls de la Diada d'aquest any

BarcelonaQue l'objectiu de la manifestació presencial que prepara l'ANC per a la Diada d'aquest any no és ser massiva ni batre rècords de participació ho demostra que, per primera vegada, l'entitat ha posat un límit en les persones que podran sortir al carrer per participar-hi. Arran de la crisi sanitària generada per la pandèmia del covid-19, l'entitat independentista ha fixat en 48.000 persones el topall màxim dels participants al conjunt de les concentracions arreu del territori català. Aquestes 48.000 persones estaran repartides en 107 punts distribuïts en 82 municipis, tot i que l'entitat no descarta afegir-hi més punts en els pròxims dies.

"Hem d'exercir el dret a manifestació amb plenes garanties per a la salut pública", ha insistit la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, en roda de premsa, en què també ha recordat que totes les concentracions que han dissenyat per a aquest 11 de Setembre seran "descentralitzades, estàtiques i a distància". Per això, després de reunir-se en els últims dies amb la Generalitat per determinar de quina manera es podrien manifestar seguint totes les mesures sanitàries, van decidir afegir un límit d'aforament a totes les concentracions, un perimetratge de l'espai i un control d'accés a través d'un sistema d'inscripcions.

Aquest dimecres mateix han posat en marxa aquest sistema perquè qui vulgui participar a la Diada s'hi apunti. Recomanen que cada ciutadà s'inscrigui a la concentració que tingui més a prop de casa, per evitar desplaçaments. En les anteriors mobilitzacions organitzades per la Diada, l'ANC ja havia posat en marxa un sistema d'inscripció perquè els participants es distribuïssin per trams. Ara bé, mentre les altres vegades, encara que no t'haguessis apuntat en un tram, podies anar igualment a la manifestació, aquest cop Paluzie ha remarcat que qui no estigui inscrit, no podrà participar-hi. De fet, la presidenta de l'ANC s'ha compromès a "no admetre més gent" un cop hagin omplert les 48.000 places totals.

La mobilització que preveu l'Assemblea per a la Diada d'aquest any ha estat posada en entredit pels partits de l'oposició, com ara Ciutadans i el PP, però també per diferents experts epidemiòlegs, com ara el president del Col·legi de Metges, Jaume Padrós. La diputada del partit taronja Lorena Roldán s'ha tornat a queixar aquest dimecres que el Govern permeti els actes de l'ANC. En un tuit, ha recordat que han demanat les mesures de seguretat que l'executiu ha demanat a l'Assemblea i ha avisat: "No tolerarem que anteposin el Procés a la salut dels catalans". De tota manera, l'entitat independentista ha decidit tirar endavant els actes malgrat la situació sanitària. El Govern ha assegurat, a més, que "garantirà" el dret a manifestació durant la Diada.

Concentracions de 12 fins a 1.700 persones

Les 48.000 persones que com a màxim podran sortir al carrer per manifestar-se estaran distribuïdes en 107 punts. Cada punt, però, tindrà un aforament diferent que anirà en funció de l'espai físic on es faci la manifestació. Així, els responsables de l'entitat han explicat que a hores d'ara preveuen concentracions de màxim 12 persones, com la que està prevista davant l'església de Sant Climent de Taüll; però també de fins a 1.700 persones, com és el cas de Badalona, el lloc on hi haurà la concentració amb un aforament més gran.

A Barcelona, en total calculen que s'hi podran manifestar unes 10.000 persones, que estaran repartides en una desena de punts per tota la ciutat. Davant del Banc d'Espanya, a la plaça Catalunya i també a la plaça Universitat és on hi haurà els punts de concentració més grans. A la plaça Letamendi, davant de la seu de l'Agència Tributària, però, és on es farà l'acte central, que Paluzie ja havia explicat els últims dies que tindria una capacitat per a unes 200 persones. Aquest serà l'aforament estàndard en bona part de les concentracions.

L'objectiu de l'entitat era manifestar-se davant d'edificis estatals per denunciar la presència de l'Estat a Catalunya. Les oficines de la Seguretat Social, de l'Agència Tributària, del SEPE, les estacions de Renfe i també els jutjats eren els punts que s'havien marcat com a dianes, que s'han mantingut en bona part dels municipis, com ara Barcelona. Ara bé, alguns dels punts que estaven previstos inicialment no complien amb les distàncies, perquè estaven en carrers massa estrets i s'han hagut de canviar. Així, Paluzie ha explicat que en algunes poblacions les concentracions es faran en "places i avingudes que no hi ha cap edifici representatiu".

Una persona per cada quatre metres quadrats

Hi haurà una persona per cada quatre metres quadrats, tothom haurà de portar mascareta i l'entitat facilitarà gel hidroalcohòlic per a la higiene de mans. Les concentracions seran a peu dret –els voluntaris marcaran a terra el punt on s'ha de situar cadascú– o també asseguts en cadires. Algunes assemblees territorials també preveuen agafar el model de la Via Catalana de l'any 2013, però sense agafar-se de les mans. És el cas del Maresme, on està previst que es concentrin a la N-II.

A part de les concentracions presencials, l'entitat també preveu fer una acció als balcons a les 17.14 h, tot i que avui no n'ha concretat els detalls. L'objectiu és que les persones més vulnerables –a qui l'entitat recomana no assistir a les manifestacions presencials– i les que es quedin fora de les inscripcions també puguin manifestar-se des de casa. A més, l'entitat manté la mobilització virtual a través de les descàrregues de codis QR per crear vincles socials i contribuir econòmicament amb una donació.

stats