Política 27/08/2018

L'ANC es planteja convocar una aturada de país per commemorar el primer aniversari de l'1-O

Elisenda Paluzie admet que és una idea "embrionària" i que se n'ha de parlar amb els sindicats

Ara
2 min
La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, en la roda de premsa d'aquest dijous

BarcelonaL'Assemblea Nacional Catalana (ANC) està valorant convocar una aturada de país per commemorar el primer aniversari del referèndum de l'1 d'octubre. Així ho ha afirmat la presidenta de l'entitat sobiranista, Elisenda Paluzie, en una entrevista aquest dilluns a 'El món a RAC1'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Paluzie ha explicat que els actes de commemoració de l'1-O seran "molt variats arreu del territori". "Va ser un referèndum col·lectiu i divers, per tant, serà la col·lectivitat que va defensar cada col·legi qui decidirà la manera com el commemorà", ha dit.

A més a més, ha explicat que l'ANC oferirà una pàgina web en què es podran indicar totes les accions que es faran, entre les quals s'està valorant una aturada de país, "potser d’unes hores", ha indicat, tot i que ha admès que és una idea "molt embrionària" i que cal parlar-ne amb els sindicats. "No és només una cosa de l'ANC", ha subratllat.

"Demostració de força"

Paluzie ha fet una crida a omplir la manifestació de la Diada, que aquest any es farà a la Diagonal de Barcelona, perquè, ha remarcat, "és més important que mai" que la gent s'hi sumi per fer "una demostració de força".

Paluzie ha assegurat que el ritme d'inscripcions va "força bé", malgrat que no ha ofert cap actualització a la xifra de 50.000 inscrits avançada per l'ARA la setmana passada, i s'ha mostrat esperançada que, com cada any, el ritme d'inscripcions augmentarà a principis de setembre, quan la gent "ja ha tornat de vacances".

Una polèmica "impulsada" per Cs

La presidenta de l'ANC també ha qualificat de "molt lamentable" la polèmica per l'agressió a una dona que estaria traient llaços grocs al Parc de la Ciutadella de Barcelona, i ha dit que és Ciutadans qui l'ha "impulsat". "Fa temps que tenim grupuscles que van amb ganivets i la cara tapada arrencant llaços grocs i busquen que hi hagi una reacció i vendre el relat que Catalunya és una societat en la qual hi ha violència. Com que no ho aconsegueixen s'ho han d'inventar".

Activat el cens de les primàries per les municipals

Aquest mateix dilluns s'ha obert el portal primariescatalunya.cat, en què tots els ciutadans que vulguin poden registrar-se per formar part del cens que participi en les primàries independentistes de cara a les eleccions municipals del 2019. Divendres l'ANC, Primàries Barcelona i Primàries per la República van segellar un acord en què es comprometien a organitzar aquest mecanisme per triar alcaldables independentistes.

La primera inscripció és telemàtica però a partir del 17 de setembre s'haurà de validar presencialment a les seus de l'ANC, ja sigui la nacional o a les territorials. Un tràmit que també es podrà fer el dia de les votacions. Els participants que no puguin fer el registre telemàtic també tenen l'opció de fer directament la inscripció personalment a les seus territorials de l'entitat.

stats