Política 22/01/2015

El cap visible de la Hisenda pròpia reclama superar el model espanyol per construir una administració que generi "confiança"

Joan Iglesias, director del programa per a la definició d'un model d'administració tributària de Catalunya, assegura que Catalunya pot sufragar les despeses d’un estat “alineat amb els millors” i reclama aprofundir en un model que tracti el contribuent com un "client"

Joan Serra
2 min
Joan Iglesias, Carme Forcadell i Pere Aragonès. / PERE VIRGILI

BarcelonaL'onzè punt de l'últim esborrany que s'ha debatut a la taula de forces polítiques i socials per a l'estat propi, que perfila el full de ruta del procés sobiranista, fixa la necessitat de prioritzar “la creació i posada en funcionament de les estructures d'estat” per "culminar" el camí cap a un nou horitzó nacional. Completar la Hisenda pròpia en el trajecte cap al 27-S, avançar en la musculatura de la Seguretat Social o reforçar l'acció exterior figura entre els deures que s'ha marcat l'independentisme civil, i també els partits partidaris del 'sí', tot i que aquesta setmana la CUP i ICV han evidenciat la distància que els separa de CiU i ERC per dibuixar el full de ruta sobiranista. Amb la voluntat d'aprofundir en l'anàlisi de les estructures d'estat, la sectorial d'empresaris de l'ANC ha promogut aquest dijous un debat amb Joan Iglesias, director del programa per a la definició d'un model d'administració tributària de Catalunya, i Pere Aragonès, portaveu adjunt d'ERC al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant de la cúpula de l'ANC i d'empresaris del món sobiranista que han omplert l'Ateneu Barcelonès, Iglesias ha reclamat la construcció d'un model d'administració tributària basat en el "paradigma de la confiança" per superar el "paradigma del control". Per Iglesias, aquest model que apliquen països avançats com Suècia o Austràlia entén el contribuent com un "client". "Una Hisenda que amenaça és una hisenda que fracassa", ha reflexionat aquest professional que capitaneja el programa d'administració tributària catalana. Iglesias ha assegurat que Catalunya pot sufragar les despeses d’un estat “alienat amb els millors”.

Iglesias, que no ha definit detalls estructurals de la futura Hisenda pròpia, ha recordat que la sobirania s'exerceix "votant i pagant els impostos". També ha recordat que un element clau per edificar aquest model de gestió tributari és la "consciència fiscal". Iglesias ha insistit que el problema de Catalunya no és la falta d'una administració tributària: "D'Hisenda ja en tenim. El que no tenim, perquè no hem estat mai un estat, és la capacitat ni l'oportunitat de gestionar aquesta Hisenda catalana". "En som prou per poder pagar aquest nou estat", ha reblat. El cap visible de la

Pere Aragonès, que ha reflexionat sobre el sistema de finançament bancari, ha recordat que un futur estat propi "és plenament viable". El portaveu adjunt d'ERC ha reflexionat que a tots els bancs "els interessa que l'economia catalana funcioni". Aragonès ha recordat que en el trànsit cap a la independència cal una "bona llei de transitorietat jurídica", així com garantir la continuïtat del sistema financer i l'accés a la liquiditat.

stats