XLIII UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU
Política 20/08/2011

Simó aposta per un grup conjunt de CiU, PSC, ERC i ICV a Madrid per fer front al PP

La portaveu parlamentària dels republicans demana que qui perdi les primàries vagi de número dos a les llistes, com va proposar Huguet

Roger Tugas
2 min

PradaL'actual portaveu parlamentària d'ERC i futura portaveu del partit, Anna Simó, ha fet una passa més des de la "humilitat" a la proposta del proper president republicà, Oriol Junqueras, que dimecres va apostar per un front unitari al Congrés amb els diputats de CiU, ERC i ICV. Per la seva banda, en el mateix marc que l'eurodiputat, Simó ha posat sobre la taula a la Universitat Catalana d'Estiu la constitució d'un grup parlamentari conjunt amb els diputats dels partits que en el seu moment van donar suport a impulsar un nou Estatut; és a dir, de CiU, PSC, ERC i ICV.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons la diputada, aquesta seria una fórmula per "unir forces quan es preveu una victòria del PP que serà molt complicada" per Catalunya, ja que hi ha "temes de país que han de ser transversals" en totes les formacions com el "concert econòmic, la batalla per vertebrar infraestructuralment el país [i aquí ha citat explícitament l'eix mediterrani ferroviari], (...) la defensa de l'estat del benestar i la nostra llengua i la nostra cultura". A més d'aquesta agenda, cada partit hauria de tenir autonomia per impulsar iniciatives pròpies i Simó ha fixat per ERC la defensa del dret de decidir per realitzar un referèndum d'autodeterminació abans del 2014.

En tot cas, ha acceptat també que serà molt complicada aquesta entesa, a causa de les diferències d'estratègia amb forces com CiU, i ha criticat que Josep A. Duran i Lleida vulgui fer "una versió 2.0 del peix al cove" amb un pacte fiscal que dista d'un concert econòmic. Simó ha lamentat igualment en aquest sentit que la federació no hagi desmentit el seu candidat, que ahir va afirmar que el pacte fiscal "no seria l'única ni la prioritària línia de treball", o a la presidenta del PP de Catalunya, Alicia Sánchez-Camacho, que avui ha demanat a CiU que aparqui aquesta proposta i ajudi el futur govern central a sortir de la crisi.

Pel que fa a les llistes dels republicans, la seva futura portaveu ha lloat el sistema de primàries, tot i que ha apostat per un acord abans d'haver de votar els militants i, de no ser així, ha assegurat que "seria bo que d'aquest sistema en sortissin els dos primers llocs a la candidatura"; és a dir, que qui perdés se situés com a número 2. L'exconseller Josep Huguet havia fet la mateixa proposta.

stats