Política 04/09/2014

Un grup espanyolista difon les dades dels socis de l'ANC i l'entitat nega que hagi estat per un atac informàtic

S'autoanomenen Anonymous Cataluña, diuen que lluiten contra el "secessionisme català" i obren una pàgina a Facebook en què publiquen llistats de les suposades dades dels socis de l'ANC

Ara
2 min

BarcelonaLes dades personals dels més de 50.000 socis a l'Assemblea Nacional Catalana han quedat al descobert aquest dijous, després d'un suposat atac informàtic als sistemes de l'ANC. Els autors del suposat atac informàtic han fet públiques les dades en una pàgina de Facebook que signa un misteriós grup que s'autoanomena Anonymous Cataluña, que en un comunicat adverteix que té més informació que farà pública. L'ANC, però, ha negat taxativament que li hagin atacat els sistemes i diu que l'encriptació de les seves bases de dades faria pràcticament impossible que fossin desxifrades.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"A Espanya s'ha progressat gràcies a la unió d'esforços, el diàleg, la democràcia i el respecte a la pluralitat. Per això, no quedarem passius davant l'intent secessionista de trencar els vincles profundíssims que ens uneixen. Catalunya no està oprimida. No hi ha cap argument polític, econòmic o afectiu que justifiqui els enormes costos socials del procés independentista", diu un comunicat fet públic a la pàgina de Facebook dels autoanomenats Anonymous Cataluña, operativa des d'aquest dimecres. "Ara, tots els ciutadans, forces i cossos de seguretat de l'Estat, podran saber qui forma part d'aquesta organització que promou clarament la sedició", afegeixen.

La mateixa organització insta l'Agència Espanyola de Protecció de Dades a iniciar "un procediment sancionador" per la "nul·la capacitat tècnica dels responsables de l'ANC, que faciliten a qualsevol l'accés total a la seva base de dades". I anuncien que publicaran més llistats passat l'Onze de Setembre.

L'ANC nega haver estat atacada

La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, ha negat que la web de l'Assemblea hagi estat atacada per pirates informàtics per robar les dades personals dels seus més de 50.000 socis, malgrat que el cert és que els llistats figuren en el Facebook del grup autoanomenat Anonymous Cataluña.

"Les nostres bases de dades estan correctament protegides, amb nivells de protecció més elevats dels que reclama l'Agència Catalana de Protecció de Dades", ha argumentat la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, que ha afirmat: "A nosaltres no ens han entrat a la base de dades. La nostra web no ha estat atacada". El responsable de comunicació de l'ANC, Ferran Civit, ha assegurat en declaracions a RAC1 que és "impossible" que els llistats filtrats s'hagin extret de la base de dades de l'ANC, perquè està "encriptada" i haurien calgut mesos per desencriptar-les.

Segons Civit, els llistats fets públics contenen errors que els porten a pensar que no provenen de les seves bases bases de dades. Una possible hipòtesi és que podrien haver estat filtrades de forma directa o via algun correu electrònic des del qual haguessin estat enviats els llistats. En una entrevista a l'ARA el líder del sindicat ultra Manos Limpias va afirmar el juliol que té talps infiltrats a l'ANC.

stats