Política 17/11/2022

El PSC surt molest de la segona reunió amb el Govern pels pressupostos

La formació critica el "ritme lent" del Govern i es desmarca de la pujada d'impostos que demanen els comuns

3 min
La portaveu del PSC, Alícia Romero

BarcelonaSetmanes decisives per al Govern si vol poder portar els pressupostos al Parlament a principis de desembre, com havia previst, amb esperances que siguin aprovats. L'executiu d'ERC en minoria ha convocat aquesta setmana els seus tres socis potencials: PSC, JxCat i els comuns –per aquest ordre– per explorar les seves possibilitats. L'acostament als socialistes escenificat aquest dijous al matí per la consellera d'Economia, Natàlia Mas, assegurant que estan oberts "a tothom" per poder tirar els comptes endavant, no ha convençut el PSC. Els de Salvador Illa han sortit molestos de la primera reunió tècnica amb representants d'Economia i Presidència. La portaveu socialista, Alícia Romero, ha retret a l'executiu el "ritme lent" que està portant en la negociació, i ha assegurat que se'ls han explicat "grans xifres" sobre els comptes, però "sense entrar al detall". "Necessitem xifres més concretes", ha reclamat: "Queden 15 dies i no ens hem posat a negociar".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La socialista també s'ha queixat que no hi hagi assistit cap conseller perquè no hi havia "responsables polítics". Per part de l'executiu hi ha participat el secretari general d'Economia, Josep Maria Vilarrúbia; la secretària general de Presidència, Núria Cuenca, i el director general de coordinació interdepartamental, Marc Ramentol. Fonts de l'executiu repliquen que se'ls farà arribar el detall de les dades i esperen rebre les principals demandes dels socialistes la setmana vinent. Amb tot, remarquen que la prioritat del Govern continua sent pactar amb JxCat i els comuns. Per tant, exploraran fins al final un possible acord amb el partit de Laura Borràs malgrat que les relacions estan absolutament trencades i Junts exerceix una oposició contundent al Parlament.

En aquest sentit, Mas ha destacat a Catalunya Ràdio que amb qui té les converses "més avançades" és amb els comuns, però la seva líder, Jéssica Albiach, s'ha mostrat escèptica. La formació tot just ha concretat aquest dijous les seves peticions a l'executiu, amb qui es reunirà aquest divendres en la primera trobada amb intercanvi de documents després de dues trobades "exploratòries". Albiach ha reclamat una pujada d'impostos ara que JxCat no és al Govern. I això que abans del trencament de l'executiu els comuns hi havien renunciat. "Sabíem a qui teníem davant, una persona que volia abaixar els impostos", ha explicat en referència a l'exconseller de JxCat Jaume Giró. En canvi, ara exigeixen canvis a l'alça: "El que no entendria és que un Govern en minoria es comportés com un amb ERC i JxCat", ha recalcat.

La formació planteja, entre altres coses, una modificació de la tarifa autonòmica als dos últims trams de la base liquidable de l'IRPF (a partir de 120.000 i de 175.000 euros) d'un i un punt i mig, respectivament. Amb tot, el negociador dels comptes, Joan Carles Gallego, ja ha fet el càlcul assumint que hauran de cedir una mica: mig punt al tram de 120.000 euros i un al de 175.000. Això acumularia "85 milions d'euros de recaptació". "No és un gran esforç, però sí un missatge de solidaritat fiscal", ha exposat. Gallego ha tornat a lluir, en la presentació del document per a la reunió amb el Govern, el mateix llangardaix a la solapa que ja portava en les converses pels comptes de l'any passat: un talismà que fa servir quan comença negociacions complicades. Els comuns també reclamen una pujada de l'impost de patrimoni de 0,25 punts quan la base liquidable superi els 1,3 milions d'euros, així com una modificació a l'alça de 0,5 punts en l'impost de transmissions patrimonials quan es tracti de la compravenda d'habitatges de més d'un milió d'euros. Una altra de les novetats és un increment del tipus aplicable en l'impost per habitatges buits, que Gallego ha considerat que podria posar en circulació uns 33.000 habitatges que ara mateix estan desocupats.

Xoc per fiscalitat

Els comuns són conscients que perquè els pressupostos es puguin aprovar els cal el suport de JxCat o el PSC, i no amaguen que prefereixen els socialistes. No obstant, aquesta tarda ja hi han tingut el primer xoc justament per la fiscalitat. Romero ha deixat clar que no estan a favor d'apujar impostos en aquest moment i, a més, ha rebutjat l'increment de l'IRPF a les rendes més altes. "Hi ha molt pocs ciutadans en una franja tan alta i tindria una recaptació molt baixa –ha dit–. Sembla més un titular molt típic dels comuns que un tema que porti un impacte real". De fet, els d'Albiach no han volgut posar a preguntes dels periodistes línies vermelles.

stats