Relacions exteriors

Aragonès certifica el desgel de les relacions amb la Comissió Europea

El president es reuneix amb el vicepresident Schinas en una trobada per al "retorn a la normalitat" després dels anys del Procés

3 min
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb el vicepresident de la Comissió Europea, Margaritis Schinas

BarcelonaEl govern de la Generalitat sempre ha tingut la mirada posada en la Unió Europea, però el cert és que en el moment més àlgid del Procés les institucions comunitàries van marcar distància amb els representants de l'executiu català. Tant és així que, si bé l'any 2011 el llavors president, Artur Mas, es va reunir a Brussel·les amb el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, aquest 2022 el cap de l'executiu català, Pere Aragonès, tot just certifica el desgel de les relacions amb la UE després de gairebé una dècada de congelació de relacions públiques.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president s'ha reunit aquest dijous al matí amb el vicepresident de la Comissió, Margaritis Schinas, durant una visita a Barcelona, una trobada que s'emmarca en la recuperació de la interlocució amb la UE que ja va començar la consellera d'Exteriors, Victòria Alsina, el mes de gener. La trobada institucional al Palau de la Generalitat representa un punt d'inflexió per a la part catalana, ja que cal tenir en compte que l'últim president que es va reunir amb un vicepresident de la Comissió al Palau de la Generalitat va ser Artur Mas l'any 2015. Des de llavors no s'havia produït cap contacte bilateral d'aquestes característiques. A més, el representant de la Comissió no és precisament proper a les tesis del Govern català. Schinas és membre del Partit Popular Europeu, va ser portaveu de la Comissió durant l'etapa presidida per Jean-Claude Juncker i també va ser un dels polítics comunitaris que va defensar amb més vehemència la posició espanyola durant el referèndum de l'1 d'Octubre.

"Referma el compromís de Catalunya amb la UE i el paper que juguem", ha dit Aragonès traient pit a la tarda, en el marc de la commemoració del centenari del naixement de Ramon Trias Fargas. "El futur passa per Europa", ha subratllat.

Fonts comunitàries emmarquen la trobada en un "retorn a la normalitat" de les relacions institucionals amb la Generalitat després de l'etapa més intensa del Procés. Les mateixes fonts expliquen que Schinas és a Catalunya en el marc d'una agenda "molt plena" i que ha sigut iniciativa seva veure's amb el president de la Generalitat. Reunir-se amb les autoritats locals, afegeixen, és la pràctica habitual dels representants comunitaris quan fan un viatge institucional. Després de la trobada amb Aragonès, Schinas ha fet una piulada en què ha qualificat la reunió de "constructiva" i ha explicat –en català, que també ha fet servir en la salutació a Aragonès al Palau– que han abordat temes com la guerra d'Ucraïna, la migració, la recuperació, la sanitat i l'autonomia estratègica. "Unint esforços de cara al futur", ha afegit ja en castellà el vicepresident de la Comissió.

Aquesta represa del contacte amb Brussel·les formava part dels objectius d'Aragonès i del conjunt del Govern en aquesta legislatura, sabedors de la distància que hi va haver amb les autoritats europees durant el mandat de Carles Puigdemont i de Quim Torra. Fonts governamentals de la Generalitat posen de manifest que la recuperació de la interlocució té a veure amb el moment postpandèmic i la "implicació" de Catalunya en els "debats europeus", com els fons Next Generation, la qüestió climàtica i la crisi de refugiats. I afegeixen que no ha sigut producte d'un dia ni de dos, sinó que hi ha hagut un treball d'acostament en els darrers mesos.

Els precedents

El primer contacte públic d'aquesta legislatura amb la Comissió es va produir al gener a Brussel·les. No va ser una trobada bilateral, sinó una reunió multilateral en què la consellera Alsina es va veure amb la comissària Elisa Ferreira, encarregada de Cohesió i Reformes. Malgrat que va ser una interlocució en el marc d’una delegació més àmplia, formada també pel govern de les Illes Balears i el departament francès d’Occitània, representants de l'Euroregió Pirineus Mediterrània, Alsina ho va considerar un esdeveniment clau per inaugurar una nova etapa entre Catalunya i les institucions europees. “La reunió d’avui trenca una tendència. El Govern s’ha de poder reunir amb la Comissió Europea amb tota normalitat [...]. Els catalans independentistes no són menys europeus”, va reivindicar en aquell moment Alsina.

La consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, amb l'eurocomissària de Cohesió i Reformes, Elisa Ferreira, a Brussel·les.

La interlocució encara es troba lluny dels nivells de l'any 2011, ja que en l'últim viatge que el president de la Generalitat va fer a la capital belga no es va trobar amb cap representant de l'executiu comunitari. Tanmateix, Aragonès sí que ha coincidit a Catalunya en dues ocasions amb representants de la Comissió, moments que ha aprofitat per estrènyer llaços. A l'abril es va trobar amb la presidenta, Ursula von der Leyen, en les jornades del Cercle d'Economia, en què se li va atorgar el Premi a la Construcció Europea, i també el mes de maig va participar en una visita juntament amb la ministra de Ciència, Diana Morant, al Supercomputing Center, on també hi havia la comissària europea d'Innovació, Mariya Gabriel.

stats