Política 05/07/2021

Aragonès i Fernández constaten els seus plantejaments "diametralment oposats" en la seva primera reunió

El Govern nega el problema de "convivència" que denuncia el PP a Catalunya

3 min
Pere Aragonès i Alejandro Fernández aquest dilluns reunits al Palau de la Generalitat

BarcelonaEl president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el líder del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, s'han reunit aquesta tarda al Palau de la Generalitat. La trobada ha servit per constatar el que els dos líders ja sabien: que les seves posicions polítiques estan als antípodes. Així ho ha verbalitzat la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, en roda de premsa després de la reunió. "Tenim plantejaments diametralment oposats", ha afirmat. Hi havia coincidit prèviament el mateix Alejandro Fernández: "La reunió ha servit per constatar les diferències còsmiques i siderals en els nostres projectes polítics i en la visió de Catalunya".

El líder popular, però, sí que ha valorat la "cordialitat" amb què s'ha desenvolupat tota la reunió i, especialment, el gest del president Aragonès de convocar-los a una trobada. La cita amb el líder del PP és l'última de la ronda de reunions que ha mantingut el cap de l'executiu amb totes les formacions excepte Vox. Alejandro Fernández ha tornat al Palau de la Generalitat tres anys després que els populars es neguessin a reunir-se amb el president de la Generalitat, Quim Torra. "No té res a veure el marc i sobretot el sistema i ordre del dia de les reunions que plantejava Quim Torra amb el que s'ha fet avui", ha afirmat Fernández per justificar el canvi de criteri per reunir-se amb Pere Aragonès. "Torra s'entestava a parlar d'independència només", ha afegit.

Alejandro Fernández saludant-se amb Pere Aragonès al Palau de la Generalitat.

En la reunió d'aquesta tarda, segons el dirigent popular, no han parlat ni del dret a l'autodeterminació, ni de l'amnistia ni dels recursos que el PP ha presentat contra els indults als presos –també per part de dirigents del partit a Catalunya –. "Amb aquests temes tenim postures tan oposades que no cal parlar-ho", ha assenyalat. En canvi, en roda de premsa, la consellera de la Presidència sí que ha apuntat als populars com els "còmplices directes de la repressió contra el moviment independentista" i ha denunciat la "bel·ligerància entorn de la sobirania de Catalunya". En aquest sentit, Vilagrà ha posat d'exemple "l'últim episodi" del Tribunal de Comptes, del qual ha tornat a denunciar la "politització", i ha acusat el PP de bloquejar-ne la renovació.

El PP reclama millorar la "qualitat democràtica" al Govern

Alejandro Fernández s'ha presentat a la reunió amb una bateria de peticions que van des de millorar la "qualitat democràtica" del Govern, i també la seva "transparència", fins a fer un gir en les polítiques econòmiques cap a un model més liberal i que els fons europeus arribin a tot el conjunt de la població. En el document en què el PP ha recollit les seves peticions, també reclama a Pere Aragonès que participi en totes les conferències de presidents autonòmics i també al Consell de Política Fiscal i Financera.

El líder dels populars catalans ha tornat a oposar-se a la taula de diàleg i també al Consell per la República, perquè considera que són instruments que no estan sotmesos a "llums i taquígrafs" ni a "l'escrutini parlamentari". Així, ha insistit en la necessitat de "protegir la convivència" a Catalunya, la principal preocupació del partit des de fa mesos. En aquest punt, però, els dos dirigents han constatat les seves diferències, perquè el president de la Generalitat ha negat que existeixi un problema de convivència a Catalunya. "Nosaltres entenem que hi ha un conflicte entre Catalunya i Espanya", ha remarcat Vilagrà. Un conflicte que ha insistit que només es resoldrà amb un referèndum d'autodeterminació i l'amnistia. "Volem que el to cordial d'avui es pugui traslladar a la política catalana", ha afegit, malgrat tot, Alejandro Fernández.

stats