Aragonès insta el PSC a no abandonar el "consens" sobre la immersió lingüística

El president reclama el suport dels socialistes al Pacte Nacional per la Llengua Catalana: "Si se'n desmarquen, hauran d'explicar-ho ells"

ARA
3 min
Pere Aragonès aquest dimecres durant la seva intervenció en la conferència de presidents.

BarcelonaEl Govern va acabar l'any amb turbulències per aprovar els pressupostos, un canvi de socis d'última hora i l'esclat de la polèmica pel model d'immersió lingüística, esperonat per la triple dreta. Després d'anunciar divendres la seva intenció d'aparcar la qüestió de confiança que havia pactat amb la CUP, el president Pere Aragonès també es posiciona sobre la llengua en una nova entrega d'una entrevista amb Efe. Aragonès fa una crida a mantenir el "consens" a favor del model d'immersió, un acord que, recalca, ha estat vigent els "últims 40 anys" a Catalunya. I apunta específicament al PSC, a qui apel·la a seguir jugant un "paper rellevant" en la defensa del català com a llengua vehicular a l'escola, reclamant-li que no abandoni aquesta posició. "Si se'n desmarquen, hauran d'explicar-ho ells", adverteix.

El president insisteix en l'entrevista en la seva aposta per un Pacte Nacional per la Llengua Catalana que permeti "reforçar i actualitzar els consensos" aconseguits en matèria lingüística després del restabliment de l'autonomia catalana. Un model que ha tornat a ser qüestionat des que el 24 de novembre el Tribunal Suprem va confirmar una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que obliga a fer el 25% de les classes en castellà. "L'important és que defensem els consensos que ja existeixen i que han existit en els últims anys entorn del català com a llengua vehicular a l'escola", ha recalcat Aragonès en l'entrevista, en què recorda que el PSC "té un paper rellevant" en aquest assumpte: "El va tenir fa 40 anys i el segueix tenint avui, com una força política important a Catalunya", ja que va guanyar les eleccions del 14-F, tot i que amb una victòria insuficient per poder governar. "Treballarem perquè ells puguin continuar formant part d'aquest consens. Aquesta és la meva voluntat. Els esperem", ha insistit el president, que ha insistit que la immersió ha "ajudat a la cohesió social del país".

En aquest sentit, Aragonès ha recordat que en el debat de política general al Parlament, a finals de setembre, es va aprovar la resolució amb què s'establien les bases que ha de tenir el Pacte Nacional per la Llengua "amb el PSC a favor": "No hi ha motius per pensar que no hi seran, no hi ha motius perquè el PSC variï la seva posició". A causa de la sentència del Suprem, Aragonès considera que s'ha de "reforçar" el marc normatiu actual des del Parlament, mantenint "l'esperit de la llei d'educació de Catalunya" aprovada en època del Govern tripartit, que va tenir el suport de CiU. Cal, ha dit, "treure els percentatges i anar cap a un model en què es garanteixi l'ús del català com a llengua vehicular en l'ensenyament i l'aprenentatge del català, del castellà i de terceres llengües, especialment l'anglès".

D'altra banda, el president ha recordat que el Govern ha planificat diferents "actuacions" per donar "protecció jurídica" als docents que hagin d'aplicar la immersió, "reforçar els plans lingüístics" dels centres i engegar una "prova pilot de reforç de l'aprenentatge del català i foment del seu ús social". L'advertiment d'Aragonès als socialistes arriba després que el president decidís la setmana passada pronunciar el tradicional discurs institucional de Nadal des de l'escola Rosselló-Pòrcel de Santa Coloma de Gramenet, on va néixer la immersió lingüística, en què va defensar l'escola catalana i l'ús del català a les aules i va insistir en la immersió com a garantia de la "cohesió" social i la creació d'"oportunitats".

stats