Política 01/09/2022

Aragonès no ha decidit encara si anirà a la manifestació de l'Onze de Setembre

L'any passat sí que va assistir a la mobilització de l'ANC

2 min
Pere Aragones mirant el mòbil

BarcelonaEl president de la Generalitat, Pere Aragonès, encara no ha decidit si serà a la manifestació independentista organitzada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) aquest Onze de Setembre. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha deixat en l'aire la seva presència aquest dijous en la roda de premsa en què la Generalitat ha presentat els actes institucionals de la Diada i ha assegurat que encara no és clara l'agenda del president. Ha afegit, en tot cas, que la reivindicació independentista i la "força del moviment" té "reflex en diferents accions i actes" que es fan durant la celebració, més enllà de la manifestació.

L'any passat Aragonès sí que va participar en la manifestació de l'Onze de Setembre organitzada per les entitats, on va ser xiulat en algun moment per part d'un sector. La portaveu del Govern no ha aclarit si els dubtes tenen a veure amb això o amb el to crític que la mobilització té amb els partits independentistes. "No tinc aquesta informació", s'ha limitat a dir. El manifest d'enguany de l'Assemblea, titulat “Tornem-hi per vèncer: independència!", diu que ja "no es pot esperar res dels partits" i que se'ls ha de "deixar enrere" per "tornar a posar la independència al centre de la política". "S’ha acabat esperar res dels partits, només el poble i la societat civil organitzada podran assolir la independència. La victòria de l’1-O i la majoria independentista al Parlament no es poden malgastar en taules de diàleg amb l’estat espanyol i trifulgues internes", afirma l'entitat ara presidida per Dolors Feliu, amb una crítica directa a l'estratègia de negociació de Pere Aragonès amb el govern espanyol.

Aragonès en l'arribada a la manifestació

Plaja sí que ha explicat que el president oferirà el seu discurs institucional la nit abans, el 10 de setembre, des del Fòrum Romà d'Empúries (Alt Empordà) i que l'endemà encapçalarà la delegació del Govern en l'ofrena floral que es fa al monument de Rafael Casanova a Barcelona. A la nit, el mateix Onze de Setembre, també serà a l'acte institucional que organitza la Generalitat a les torres de la plaça Puig i Cadafalch de la capital catalana amb motiu de la Diada, que repassarà els actes històrics més destacats des de l'any 1714 a Catalunya posant especial atenció en el rol de les dones (l'any passat el protagonista va ser Pau Casals).

Aragonès decidirà, doncs, en els pròxims dies si acaba assistint o no a la manifestació organitzada per les entitats. En cas que finalment no hi sigui serà el primer president des d'Artur Mas que pren aquesta decisió. Tant Carles Puigdemont com Quim Torra hi van fer acte de presència quan eren caps de l'executiu, mentre que Mas va decidir no anar-hi.

El nou cartell de la Generalitat

Més enllà de l'agenda del president, Plaja ha presentat aquest dijous el cartell de la Diada d'enguany, que s'ha escollit entre una vuitantena de propostes presentades per artistes en el primer concurs públic que es fa per a aquesta qüestió.

Ha explicat que el disseny arrenca de les "arrels de la història recent" reproduint "tipografies informals dels murals i les pintades més típiques de manifestacions i actes" del segle XX. Ho fa a través de versos de l'escriptora Joana Raspall, a qui vol reivindicar el Govern l'Onze de Setembre d'enguany.

stats