Política 19/10/2022

Aragonès confia en el conseller Elena malgrat la crisi als Mossos

El titular d'Interior insisteix que no hi permetrà ingerències: "Ni polítiques ni policials"

3 min
El president Aragonès, el conseller Elena i Salvador Illa aquest dimecres al Parlament.

BarcelonaLa crisi oberta al cos de Mossos d'Esquadra arran de la destitució del comissari en cap Josep Maria Estela no té perspectives de resoldre's aviat, però aquest dimecres el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha intentat refredar-la. Ho ha fet ratificant el càrrec del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i expressant tot el "suport" al nou responsable del cos, Eduard Sallent. Tot i això, han sigut diversos els partits de l'oposició que han criticat la gestió del Govern. El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha denunciat "ingerències polítiques" en la feina de la policia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Illa es referia al malestar intern d'una part del cos pel que consideren una sèrie de directrius que sobrepassen la subjecció d'una policia democràtica a les institucions. Aquesta sensació es remunta al relleu de Josep Lluís Trapero com a cap del cos i també uns mesos abans, quan Sallent era el comissari en cap i Toni Rodríguez cap de la Comissaria General d'Investigació. En un contenciós administratiu, Rodríguez acusa Sallent d'haver-lo pressionat per donar certes informacions sobre algunes causes judicials que afectaven polítics. Aquest dimecres, El País aprofundeix en aquests fets i explica que la unitat anticorrupció va arribar a treballar fora del sistema informàtic dels Mossos per evitar filtracions. Davant d'això, Elena ha refermat en seu parlamentària que "no permetrà" ingerències polítiques, però tampoc "policials", en àmbits de decisió que corresponen a la direcció política.

També ho ha fet Aragonès, que ha contestat a les crítiques del PSC acusant els d'Illa de nomenar sis comissaris a última hora quan governaven en funcions. Fins i tot el president ha volgut respondre a les acusacions de l'exconseller d'Interior, Miquel Sàmper, que aquest dilluns va afirmar que hi havia comandaments dels Mossos que "obstrueixen" investigacions. "Hi ha un exconseller d'Interior que fa acusacions molt greus. Si hi ha hagut conductes irregulars s’ha de vehicular per altres canals i no als mitjans de comunicació", ha sentenciat Aragonès.

Tot plegat, dos dies després del cessament d'Estela. Per primer cop, el president Aragonès i el conseller Elena hi han dit la seva i han repetit els mateixos arguments que dimarts va donar el director de la policia, Pere Ferrer: "Hi ha hagut discrepàncies en l’orientació sobre determinades decisions", ha afirmat Aragonès. També Elena ha argumentat que se l'havia destituït per "garantir" que tiren endavant les "prioritats" del departament. Aquesta prioritat en la qual hi ha hagut discrepàncies és la feminització del cos. En públic, és el principal argument d'Interior després que Estela volgués triar quatre homes i només dues dones per ascendir a comissaris. Elena va sentenciar que serien quatre dones i dos homes i ha sigut la gota que ha fet vessar el got. Però la crisi fa mesos que s'allarga pel trencament entre Estela i Sallent. La feminització ha sigut un motiu de pes, però no l'únic. "Agafin les regnes", ha demanat Illa al titular d'Interior i al president del Govern. El conseller, que ha destacat el comunicat del sindicat de comandaments (SICME) rebaixant el to, s'ha compromès a donar més explicacions en una compareixença a petició pròpia a la comissió d'Interior.

L'oposició critica la gestió d'Elena

No ha sigut l’únic cop que ha sorgit la qüestió dels Mossos a la sessió parlamentària d’aquest dimecres. El primer que n’ha parlat, de fet, ha sigut el mateix Salvador Illa durant la intervenció al debat sobre la remodelació del Govern de Pere Aragonès. Després d’estendre-li la mà pels pressupostos, tot i advertir-lo que el seu executiu no té "viabilitat parlamentària" si no negocia amb ells, Illa ha qualificat de "desgavell" la primera setmana del govern monocolor i ha exigit que deixi d’intervenir en la policia. Ha acusat el conseller Joan Ignasi Elena de cessar per motius polítics l'excomissari en cap Josep Maria Estela: "Una mica de pudor".

No ha sigut l’únic que ha criticat la gestió de Joan Ignasi Elena al capdavant de la conselleria d’Interior. El president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ha recordat que Aragonès va dir que ara sense JxCat a la coalició tindria un govern "sense soroll". "Déu-n'hi-do com ha començat", ha assegurat Batet, que ha demanat estabilitat a la policia i també explicacions pel cessament del fins ara cap dels Mossos d’Esquadra.

Per contra, la CUP ha assegurat que el Govern no pot caure en el "xantatge" dels Mossos i que ha d’intervenir el cos perquè estigui sota "control públic i democràtic". És a dir, ha demanat el contrari dels socialistes. "O nosaltres o la CUP", ha exclamat, en aquest sentit, el líder de l’oposició, Salvador Illa. Els comuns també veuen bé els objectius de la conselleria, com el de feminitzar el cos, però el seu diputat Marc Parès ha avisat que s'ha de fer sense intentar "dinamitar-ho" tot. "Fa un any que és conseller i ja ha tingut tres caps dels Mossos", ha recordat.

stats