La legislatura catalana

Aragonès torna a Seat tot i la presència del rei Felip VI

El president visita al costat del monarca les instal·lacions de l'automobilística, però evita rebre'l

3 min
Pere Aragonès amb el rei Felip VI en la seva visita a Seat aquest divendres

BarcelonaFa tres anys, Pere Aragonès va ser el gran absent en el 70è aniversari de Seat. El president de la Generalitat era llavors vicepresident del Govern en funcions i en els actes de commemoració que la marca automobilística de Martorell va celebrar el 5 de març del 2021, no hi va assistir cap membre del Govern, però sí el president espanyol, Pedro Sánchez, i el rei Felip VI, cosa que va generar molta polèmica i crítiques per part del sector. Aquest divendres, en la visita de les obres de la planta de muntatge de bateries elèctriques de Seat, Aragonès sí que hi ha assistit, al costat del monarca i també del ministre d'Indústria, Jordi Hereu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La patronal Foment del Treball i també partits com el PSC van carregar durament contra el Govern per la seva absència de fa tres anys. Ara bé, des del Palau de la Generalitat asseguren que la relació amb Seat és molt bona i subratllen que la situació del 2021 és diferent de la d'avui. Fonts del Govern recorden, en aquest sentit, que llavors Pere Aragonès era vicepresident en funcions d'un Govern que s'havia de renovar per complet i que es trobava en plenes negociacions per la seva investidura. No és fins que Aragonès assumeix de forma oficial la presidència de la Generalitat (després del pacte d'investidura amb Junts i la CUP), quan l'executiu estableix una directriu clara sobre què fer en els actes en els quals coincidís amb Felip VI: ser en els esdeveniments rellevants per Catalunya encara que hi fos el monarca.

Poques setmanes després de ser investit president, el 16 de juny del 2021, Aragonès ja va participar en les jornades del Cercle d'Economia, on va coincidir amb el rei Felip VI. A partir de llavors, el president de la Generalitat també ha compartit altres esdeveniments amb el monarca com el Mobile World Congress. En tots ells l'actuació és la mateixa: Aragonès no participa en el besamans o la rebuda a Felip VI, però sí que després coincideixen en la visita de les instal·lacions o, en el cas del Mobile, també en el sopar inaugural.

En el cas de Seat, Felip VI ha arribat a les instal·lacions de Martorell abans de les 12 del migdia i l'han rebut el ministre d'Indústria, Jordi Hereu; el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, i el cap de l'oposició i líder del PSC, Salvador Illa, al costat del conseller delegat de la marca Volkswagen, Thomas Schäfer, i el primer executiu de Seat i Cupra, Wayne Griffiths. No hi eren ni Aragonès ni el conseller d'Empresa, Roger Torrent, que sí que han visitat després al costat del monarca i els representants del govern espanyol la planta automobilística.

300 milions d'inversió

La planta d'assemblatge de bateries que Seat està construint servirà per empaquetar les cel·les que es fabricaran a la gigafactoria del grup Volkswagen a Sagunt, i és essencial perquè es puguin fabricar cotxes elèctrics a la planta de Martorell.

Seat estima que la planta estarà operativa a finals del 2025: n'ha xifrat la inversió en 300 milions d'euros i preveu poder proveir els vehicles elèctrics produïts a les instal·lacions de Martorell a partir de finals del 2025, la capacitat de les quals serà de 350.000 vehicles anuals.

En concret, l'automobilística estima començar aleshores la fabricació del seu urbà 100% elèctric, el Cupra Raval, i continuar els mesos següents amb el model Volkswagen ID 2.all i amb el SUV basat en l'ID.2all i l'Skoda Epiq a Navarra. Les noves instal·lacions sumaran 64.000 metres quadrats: la zona central productiva en tindrà 40.000 i els 14.000 restants conformaran una àrea perimetral dedicada a aspectes logístics.

stats