El president de Volkswagen confirma davant el rei i Sánchez que Seat fabricarà cotxes elèctrics

El Govern planta les autoritats espanyoles en el 70è aniversari de la marca de Martorell

3 min
El Rei Felip VI i Pedro Sánchez a Seat de Martorell. Albert Gea / REUTERS

BarcelonaSeat fabricarà cotxes elèctrics a la seva planta de Martorell. Ho ha confirmat aquest divendres el president del grup Volkswagen, Herbert Diess, en l'acte de celebració dels 70 anys de la marca catalana, presidit pel rei Felip i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i al qual no ha assistit cap membre del Govern. L'acte ha estat marcat per la pandèmia, però també pels plans de futur per fer més sostenible i digital la mobilitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La visita de Felip VI i Pedro Sánchez a Martorell ha sigut més plàcida que les últimes a Catalunya. Només una trentena de persones han secundat les crides de l'ANC, Òmnium i els CDR en les mobilitzacions de rebuig. Les dues grans entitats independentistes han desplegat quatre pancartes en ponts de l’AP-7 i l’A-2 amb el lema "Catalunya no té rei".

Dins la planta acompanyaven el rei, a més del president del govern espanyol, la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, el president del grup Volkswagen, Herbert Diess, el president de Seat i Cupra, Wayne Griffiths, i la delegada del govern de l'Estat a Catalunya, Teresa Cunillera. El rei ha visitat la cadena de muntatge dels primers models híbrids de Seat i el centre de disseny, i després la comitiva s'ha desplaçat a les noves oficines de Cupra. A l'exterior, les autoritats han vist els primers models híbrids endollables de Seat i Cupra, com el León i el Formentor, els patinets elèctrics de la marca i la seva escúter.

Ja dins les oficines de Cupra, en un breu acte, han pres la paraula el president de Seat, el de Volkswagen i el rei Felip. En el seu parlament, Felip VI ha utilitzat únicament el català per expressar la satisfacció per ser a Catalunya, "una terra que representa l'esperit global, audaç, emprenedor, que ha d'identificar-nos en els temps de canvi que viurem".

El discurs de Felip VI s'ha centrat en expressar el compromís de l'Estat amb la indústria de l'automoció i en la necessitat de descarbonitzar la mobilitat i apostar pel cotxe elèctric per mantenir Espanya com a segon productor d'automòbils europeu. En aquest sentit, s'ha felicitat per l'anunci ahir dijous de la creació d'un consorci entre l'Estat, Seat, Volkswagen i Iberdrola, obert a tercers, per fer una planta de bateries. "Espanya vol ser pionera", ha dit el rei, que ha recordat que no només s'hi muntaran bateries, sinó que té capacitat per fer tota la cadena de valor, des de l'extracció i el refinament del liti fins al disseny i la fabricació.

Felip VI ha fet un repàs del que significa el sector de l'automòbil per a Espanya i les mesures que s'han pres amb la pandèmia, com els crèdits ICO, els ERTO, el pla d'impuls a l'automoció i l'assignació de fons de recuperació europeus, i ha agraït el compromís de Volkswagen amb el sector.

Seat reclama incentius a la demanda

El màxim executiu de Volkswagen, Herbert Diess, ha assegurat que Espanya tenia "un gran potencial per ser líder de l'automoció a Europa". "A Espanya pensem produir cotxes elèctrics, aquí a Martorell, i produir cèl·lules i bateries", ha indicat, i ha destacat que això serà possible amb els fons de recuperació europeus. Diess ha recordat que el grup Volkswagen ha triplicat els últims anys la venda de cotxes elèctrics i ha mantingut que l'aposta de Seat per l'electrificació crearà llocs de feina i millorarà la cadena de producció.

El president de Seat, Wayne Griffiths, ha recordat el compromís de la companyia d'invertir 5.000 milions d'euros fins al 2025 amb l'objectiu d'electrificar els productes, però ha aprofitat també l'avinentesa per demanar el suport de les autoritats espanyoles en aquest procés. "No podem fer-ho sols", ha dit Griffiths, que ha demanat "incentius a la demanda" i una aposta de l'Estat en la infraestructura de recàrrega per al vehicle elèctric.

Griffiths ha reclamant a les administracions la creació d'un "ecosistema per al vehicle elèctric". L'executiu s'ha mostrat convençut que l'arribada de les vacunes ajudarà a millorar la situació de l'economia, ha apuntat que Seat vol encapçalar la recuperació econòmica d'Espanya i ha assenyalat la voluntat d'electrificar tant les empreses com el país: "Seat va posar Espanya sobre rodes fa 70 anys, i ara vol posar-la sobre rodes elèctriques".

El president de Seat i de Cupra ha subratllat el "ferm compromís amb el país, la indústria i la societat espanyola" de l'empresa, i ha recordat que ha posat les instal·lacions a disposició de les autoritats per al procés de vacunació de la població. A més, ha apuntat que el principal objectiu de la companyia ha sigut "generar valor, tenir un paper important en la indústria i crear i mantenir ocupació" de qualitat, sobretot per als joves.  

Per accelerar el desenvolupament d'aquest ecosistema per a la mobilitat elèctrica, ha dit Griffiths, Volkswagen i Seat buscaran la col·laboració amb organitzacions clau, com Iberdrola en electricitat, Telefónica en les telecomunicacions, CaixaBank en l'àmbit financeri i el centre tecnològic Asti, així com empreses proveïdores com Gestamp i Antolín.

stats