Política 24/07/2013

Els vuit arguments de l'Audiència de Palma per empresonar Munar

El risc de fuga, la possibilitat que tingui doblers amagats a l'estranger i les condemnes d'altres exdirigents d'UM han fet que l'Audiència opti per tancar Maria Antònia Munar de manera provisional

Enric Borràs Abelló
2 min
Interlocutòria de presó provisional per a Munar

PalmaLa interlocutòria de la secció segona de l'Audiència de Palma justifica, en vuit pàgines, per què el tribunal ha ordenat la presó provisional, immediata i sense fiança per a Maria Antònia Munar. Vos la resumim en vuit punts:

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Risc de fuga

El risc de fugida "existeix i és elevat" perquè, a més de la condemna de sis anys de presó pel cas Can Domenge que es va fer pública aquest dimarts, Munar té pendent una altra condemna de cinc anys i mig per una peça del cas Maquillatge.

Un panorama desolador

El panorama judicial de l'expresidenta del Consell és "desolador" a causa dels altres processos que hi ha en marxa en contra seu, incloent-hi el del suborn per la venda de Can Domenge, que li hauria comportat una comissió de 600.000 euros.

Doblers per fugir

El suborn de Can Domenge i altres "indicis racionals de cobrament de comissions" indiquen que Munar podria disposar d'una "important quantitat d'efectiu". L'Audiència diu que els doblers estarien amagats "en poder de possibles testaferros" i que els "podria utilitzar per fugir".

Doblers a l'estranger

L'expresidenta del Consell també "podria tenir doblers ocults a l'estranger". Fa poc s'ha sabut que l'exconseller insular de Territori Bartomeu Vicens tenia a Andorra un compte corrent amb 600.000 euros, precisament la quantitat de doblers que va reconèixer haver cobrat amb el suborn de la venda de Can Domenge.

Altres dirigents d'UM condemnats

Altres exdirigents destacats d'Unió Mallorquina amb responsabilitats al Consell de Mallorca i al Govern, com Bartomeu Vicens i Francesc Buils –que ha d'entrar demà a presó–, han rebut condemnes en ferm per corrupció. La seva situació jurídica pot dur Munar a "reconsiderar seriosament la possibilitat d'eludir l'acció de la Justícia".

Arguments de defensa dèbils

Els arguments de Munar per justificar per què no fugiria –té una mare que en depèn i ha de fer-se revisions periòdiques del càncer que ha superat– "no descarten del tot el risc de fuga" perquè, per exemple, la mare la podrien cuidar altres persones.

Una altra fiança no serveix

El tribunal "ha valorat seriosament" la possibilitat d'imposar una fiança prou alta perquè el risc de perdre-la fes que Munar desistís d'escapar-se però "no sembla admissible reconsiderar aquesta solució des del moment que ni la defensa de Munar ni ella mateixa han ofert la constitució de cap fiança" i ella insisteix que ja n'ha pagat una de 350.000 euros per una altra causa i té tot el patrimoni embargat.

L'única opció viable

Segons l'Audiència "l'única mesura que garanteix que la condemna imposada podrà ser executada en cas que sigui confirmada", i els magistrats es diuen "convençuts que així serà", "és la de presó provisional", immediata i sense fiança.

stats