Política 16/02/2019

Arrimadas fa campanya al poble de Puigdemont, que la rep amb els comerços tancats

Ciutadans multiplica els actes en municipis de presos i exiliats

Maria Garcia / Anna Mascaró
3 min
Arrimadas fa campanya  al poble de Puigdemont

Amer / Barcelona26 minuts. Aquesta va ser la durada de la visita que va fer ahir la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, a Amer, el poble natal de Carles Puigdemont. Un nou episodi de la gira que ha emprès en les últimes setmanes el partit taronja i que l’ha portat a municipis simbòlics per als presos i exiliats, com ara Torroella de Montgrí -poble de l’exconsellera Dolors Bassa-. A diferència del que va passar aleshores -quan un regidor de Cs va resultar ferit pel llançament d’una llauna de cervesa-, a Amer la majoria de veïns van ignorar l’arribada de la comitiva de Ciutadans i els comerços de la plaça de la Vila van tancar a mode de protesta.

Després de la visita d'Arrimadas a Amer ha aparegut una pintada a l'edifici municipal de Can Boles on s'hi pot llegir "'viva España'"

Durant la breu visita, només es van produir alguns intercanvis de proclames quan la comitiva taronja es va acostar a uns veïns que cridaven “Puigdemont, president!”. Arrimadas va marxar sense explicar cap proposta concreta per a Amer més enllà d’apostar per treure les banderes estelades i els llaços grocs que pengen dels balcons. En els 26 minuts que va ser al poble, però, la comitiva va tenir temps de treure els llaços grocs que va trobar al carrer en el breu passeig entre l’aparcament i la plaça de la Vila. També va aparèixer una pintada a l’edifici municipal de Can Boles en què es podia llegir Viva España. Després de l’episodi, a través del seu perfil de Twitter, Carles Puigdemont va mostrar-se ahir “molt orgullós de la gent d’Amer” per la “lliçó de seny i responsabilitat” que van donar. “Han volgut provocar un poble pacífic i convivencial. No se n’han sortit perquè Amer és molt, molt gran”, va proclamar.

Cs nega que busqui “tensió”

Tot i l’acusació de Puigdemont, Arrimadas va defensar ahir la visita a municipis com Amer. Tot i que a preguntes dels periodistes no va saber anomenar cap peculiaritat del municipi, Arrimadas va reivindicar que Ciutadans vagi a municipis com el gironí “per donar veu als constitucionalistes i per dir-los que no estan sols”, ja que, segons ella, “viure en municipis com aquest moltes vegades significa callar”.

Ciutadans ja ha fet servir aquesta tesi en altres ocasions. La primera, el novembre de l’any passat, quan va organitzar un acte de la campanya España Ciudadana a Altsasu. Escenaris que a priori no són còmodes per a la formació però que Cs explota políticament -als mitjans i les xarxes socials- difonent cada escena de tensió que s’hi produeix. En declaracions a l’ARA, però, el diputat al Parlament Nacho Martín Blanco nega que des de la formació es busquin aquestes escenes de tensió: “Que algú consideri actes d’un partit com una provocació denota un estat d’opinió molt poc saludable en termes democràtics”, afirma. “Cadascú ha de poder expressar la seva opinió amb total llibertat”, conclou.

Martín Blanco assegura que el criteri de Cs a l’hora de definir els llocs que visita no està “gaire prefixat”, tot i que en les últimes setmanes hagi inclòs dos municipis petits i amb una àmplia majoria d’electorat independentista: Amer va aportar amb 2.300 habitants 124 vots a Cs el 21-D, mentre que a Torroella de Montgrí (11.500 habitants) el partit va obtenir el 18,5% dels vots. “Es visita el territori des de fa temps i s’intensifica després de les eleccions, quan prenem consciència que en llocs on no ho teníem previst ens voten”, exposa Martín Blanco. El diputat també assegura que la visita a Amer respon a la voluntat de donar “escalf” a l’equip municipal: “Ser de Cs en un poble de Girona és dur”. En els últims mesos la formació taronja ha denunciat “insults” en diverses carpes en municipis com Vic i Argentona.

De fet, la formació ja està planificant un acte en aquesta vila del Maresme -on el 21-D va sumar el 21,64% dels vots- com a contestació a les presumptes amenaces que membres del partit al municipi van rebre el 13 de febrer i per les quals van presentar una denúncia davant els Mossos d’Esquadra. “No hem de renunciar a tenir ni un mil·límetre menys de la geografia catalana, que és tan nostra com de la resta de ciutadans”, conclou Martín Blanco.

stats