Política 11/12/2015

Arrufat: "Si voto el 20-D, votaré En Comú Podem"

L'exdiputat cupaire assegura a l'ARA que no s'està parlant d'un acord per garantir l'estabilitat parlamentària perquè CDC i ERC "només posen sobre la taula el resum del seu programa polític"

Laia Vicens
3 min

BarcelonaL'exdiputat de la CUP Quim Arrufat ha confessat aquest divendres que si el 20 de desembre finalment vota, ho farà per En Comú Podem. En una entrevista a l'ARA amb Antoni Bassas, Arrufat ha dit que encara que les campanyes electorals dels partits li semblen "molt insulses", si vota donarà suport a la candidatura que lidera Xavier Domènech. Segons ha argumentat, és l'única força d'àmbit estatal que permet "desencallar" la situació política, tant pel que fa al referèndum com perquè és l'únic partit que "pot fer els canvis democràtics" a la resta de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La seva segona opció, segons ha dit, és votar ERC. Arrufat ha desitjat un "gran resultat" a la llista que encapçala Gabriel Rufián, però ha lamentat que el sobiranisme podria perdre les eleccions i que no queda clar "què hi fan anant a Madrid". Amb tot, Arrufat ha admès que "probablement" no votarà.

L'exdiputat cupaire s'ha mostrat molt crític amb les negociacions amb Junts pel Sí, als quals ha acusat de "fiar" l'acord a "pressionar la CUP" perquè els 10 diputats de l'esquerra independentista "cedissin dos vots". Arrufat també ha fet autocrítica i ha admès que la CUP va començar les negociacions "amb uns màxims que no han facilitat avançar en la negociació".

En aquesta línia, Arrufat ha expressat que la CUP esperava trobar una "posició més estadista, amb més sentit de país" a Junts pel Sí, que "se sobreposés a les estratègies mediàtiques de pressió".

Segons ha reconegut, les negociacions s'han reprès després d'uns mesos "paralitzades". Tot i això, ha explicat que sobre la taula no hi ha l'acord per garantir l'estabilitat parlamentària a Junts pel Sí "perquè amb prou feines", ha dit, veuen una "reacció" de CDC i ERC. "Només posen sobre la taula el resum del seu programa polític", ha lamentat. Arrufat ha negat així les declaracions del candidat de Democràcia i Llibertat el 20-D, Francesc Homs, que ha augurat un acord per a la investidura i l'estabilitat en una entrevista a TV3.

L'exdiputat ha afegit que "les úniques ofertes que han vingut les ha fet el president", en relació amb la proposta que Artur Mas va fer durant el debat d'investidura de sotmetre's a una moció de confiança en 18 mesos si és investit. Malgrat això, ha avisat que tot i l'article de David Fernàndez a l'ARA, en què demanava dos vots per investir Mas i desencallar les negociacions, la CUP "no ha passat al sí a Mas". "És un fals relat construït", ha afirmat.

Arrufat ha explicat que la CUP espera una "oferta" de Junts pel Sí. De fet, ha volgut concretar que no serà pas un "pacte" entre els dos partits, sinó que la proposta que preacordin les dues formacions s'haurà de traslladar a l'assemblea del dia 27 de desembre. "No serà un pacte, serà una oferta que l'equip negociador portarà a l'assemblea", ha resumit, afegint que "tot ho acabaran decidint 2.000 persones".

Ara bé, Arrufat no ha amagat que la CUP ha llançat un "crit d'alerta" a Junts pel Sí i al mateix president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, perquè d'ara finsvq l'assemblea "facin un cop de timó suficient" en les negociacions que permeti que la proposta de preacord obtingui la majoria de l'assemblea i permeti "tirar endavant el procés". "Si les eleccions continuen sobre la taula podrien obtenir la majoria de la CUP", ha avisat Arrufat.

Arrufat demana així un gest de Junts pel Sí –a nivell social, sobretot– que permeti defensar davant l'assemblea del 27 de desembre –que podria ser a Reus o Esparreguera– l'acord amb Junts pel Sí. Ara per ara, els principals esculls són les privatitzacions –ATLL o el consorci sociosanitari de Lleida, per exemple– i la política sanitària de Boi Ruiz.

Junts pel Sí i la CUP van acordar la fusió de les tres taules de negociació –pla de xoc, procés constituent i ruptura amb l'Estat– en una de sola, amb vistes ja a un acord per la investidura del president de la Generalitat.

stats