ELECCIONS MUNICIPALS
Política 13/05/2015

Mas, a Wert: "No estem disposats a admetre que els botxins de Catalunya ara es presentin com a víctimes"

El president de la Generalitat, en un acte electoral de CiU a Vic, s'erigeix en garant de la recuperació econòmica davant la irrupció de noves formacions polítiques

Oriol March
3 min

VicEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha carregat durament contra el ministre de Cultura, José Ignacio Wert, per haver comparat la situació del castellà a Catalunya amb la del català durant la dictadura franquista. "No estem disposats a admetre que els que han estat botxins de Catalunya ara es presentin com a víctimes", ha apuntat Mas, que ha insistit en la importància del 24-M per tenir ajuntaments alineats amb el procés sobiranista. "Ara es decideix quina és la nostra força territorial, que és bàsica per donar força al conjunt del país. No anem sobrats de forces. Els nostres adversaris són molt poderosos, exerceixen el seu poder sense contemplacions. Això, d'una manera o altra estarà present aquest dia 24-M", ha apuntat Mas, que ha titllat Wert de "ministre d'Incultura".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha volgut deixar clar que les prioritats de les eleccions del 24-M són l'economia i la feina. "Què està en joc a Vic, a Osona, al conjunt de Catalunya a través dels seus ajuntaments? Una cosa molt important: està en joc l'economia i la feina. Jo demano a tothom que ningú es despisti. A aquest país li ha costat molt capgirar una situació que se'ns havia girat molt en contra. Ha costat Déu i ajuda revertir aquesta situació. No podem esquerdar la recuperació. Depèn com es governi, és fàcil que això s'esquerdi", amb referència a formacions que fan "posar-me les mans al cap" respecte als seus plans econòmics.

"Quan vénen mal dades, CiU sap que la primera prioritat són les polítiques socials i l'estat del benestar. Alguns ens diuen que som els de les retallades; no, som els que ens hem trobat en una situació tremendament complicada i que amb menys diners hem d'aconseguir que l'ensenyament i la sanitat es mantinguin dempeus", ha indicat el president.

"Bufen vents on això de dedicar-se a la política és bastant dur. Entre bastant dur i molt dur. Vas a rebre moltes crítiques, a vegades justificades, a vegades no tant. Reps molts atacs que van més enllà de les crítiques, reps insults moltes vegades sense base, menyspreaments, manques de respecte i atacs als teus entorns", ha reflexionat Mas, que en aquest inici de campanya està sent especialment crític amb les formacions de la "nova política" –Podem i Barcelona en Comú– per les seves crítiques als partits tradicionals.

Espadaler apel·la a la governabilitat

El secretari general de CiU, Ramon Espadaler, ha assegurat que en les eleccions del 24-M seran necessàries "idees clares i majories suficients" per afrontar els reptes de país. "Els reptes de futur reclamen governs forts, sense ser prepotents, capaços de sumar des del diàleg, capaços d'integrar, de recollir les iniciatives", ha apuntat Espadaler, que ha carregat contra el ministre Wert per haver comparat la situació del castellà a Catalunya amb la del català durant el franquisme. "No, senyor ministre: ens tindrà davant per defensar la llengua", ha indicat.

"Volem seguir sent un projecte polític proper, transformador, sensible i compromès amb les persones i amb els municipis", ha apuntat Espadaler en la seva intervenció davant de mig miler de persones al Club Patí Vic de la capital osonenca.

Polèmica per la designació

Anna Erra va ser designada després d'un tens procés intern a CiU per escollir cap de llista a Vic. Josep Maria Vila d'Abadal, que va estripar el carnet d'Unió per desavinences amb la direcció pel procés sobiranista. CDC va considerar que s'obria una etapa nova i va reclamar el número 1 de la llista, que estava en mans dels democristians des del 1995. Finalment, després de setmanes de negociacions i d'una enquesta interna, es va acabar pactant nomenar Erra com a candidata. Josep Arimany, que era l'alcaldable d'Unió, és finalment el número 2 de la llista. Vila d'Abadal no ha assistit al míting. "Estic orgullós d'haver estat capaços d'escollir la millor opció per a la ciutat", ha apuntat Espadaler, que ha esmentat l'obra de govern de Vila d'Abadal amb to elogiós. CiU concorre amb Reagrupament a la capital d'Osona.

Erra s'ha posicionat sense matisos a favor de la independència i ha assegurat que l'exemple de Mas li dóna força per encarar el repte d'obtenir l'alcaldia. De fet, s'ha posat a disposició del president de cara al procés sobiranista.

El representant d'Unió, amb Mas

Arimany ha demanat que es concentri el vot a l'entorn de CiU "per evitar la fragmentació". "Vic és una ciutat que porta incorporada en el seu ADN la vocació de capitalitat", ha apuntat el número 2 de la candidatura, que ha fet constar que és al costat del president.

El representant de Reagrupament ha fet una defensa aferrissada de la independència de Catalunya i ha demanat, davant de Mas i Espadaler, que "ningú faci un pas enrere" en el procés sobiranista.

Deu activistes de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) s'han manifestat silenciosament durant el míting, que ha acabat amb crits a favor de la independència.

stats