Política 09/09/2019

Asens respon a Calvo: "No formarem part d'un govern amb el senyor Torra"

Albiach ha advertit que "si no hi ha un gir social" en els pressupostos, el Govern "haurà de plegar"

Ruth Pérez Castro
3 min
El portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, i la portaveu al Parlament, Jéssica Albiach

BarcelonaEl ball de retrets entre socialistes i comuns continua. Després que ahir a la nit la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, carregués contra el portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, i l'acusés d'haver "proposat un govern de concentració" a Catalunya, el diputat li ha respost: "No formarem part d'un govern amb el senyor Torra".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un to sever, Asens ha lamentat que la vicepresidenta "hagi tergiversat i fet demagògia" atribuint-li unes paraules que "no ha pronunciat mai". En aquest sentit, el diputat ha insistit que els comuns estan "en contra d'un govern de concentració amb Junts per Catalunya, a diferència del PSC" que, ha matisat, "ha pactat amb els postconvergents a la Diputació de Barcelona".

Així mateix, el portaveu d'En Comú Podem a la cambra baixa ha assegurat que "no es plantegen un escenari electoral" a l'Estat, sinó que aspiren a "un govern espanyol que dialogui amb Catalunya". Una opció que, ha apuntat, passa per l'entrada d'Unides Podem al consell de ministres. "El fet de ser a l'executiu és una garantia que el govern no serà una paret i mostrarà predisposició per parlar amb Catalunya", ha considerat. Amb tot, Asens ha avisat que si Unides Podem no forma part de l'executiu, no donaran suport a la investidura del president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez. "No és res de nou".

Sobre els retrets que el PSOE ha llançat en les últimes hores contra els posicionaments d'Unides Podem i, concretament, cap a En Comú Podem, respecte a les vies de resolució del conflicte a Catalunya, Asens s'ha preguntat: "¿Si als socialistes els semblaven diferències que es podien gestionar al juliol, per què ara no?" I ha reflexionat: "Un projecte polític no pot tenir data de caducitat com si fos un iogurt".

Les incògnites a Catalunya

Pel que fa a la situació a Catalunya, la portaveu de Catalunya En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha fet una crida a "posar fi a aquesta excepcionalitat" que, segons el seu parer, "està impedint trobar solucions". "Creiem que confondre propostes de part no ajuda", ha indicat Albiach, en al·lusió a la recuperació de la investidura de l'expresident Carles Puigdemont o a la via d'un govern de concentració. Dues iniciatives que la portaveu dels comuns ha considerat que han llançat els postconvergents per "posar contra les cordes ERC", en el cas de la primera, i que els republicans han posat damunt la taula per "amagar el fracàs del govern de coalició amb Torra", en el cas de la segona.

En aquest sentit, des d'ECP s'avenen a estudiar "totes les vies jurídiques i polítiques" que permetin la llibertat dels presos polítics i la tornada dels exiliats. No obstant això, Albiach ha reiterat la necessitat d'aprovar uns pressupostos per a l'exercici de l'any 2020 per "desbloquejar una situació que és insostenible" davant els "aires de recessió" que, a parer seu, arribaran a l'Estat a causa de l'impacte del Brexit i de la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina.

Les negociacions entre l'equip dels comuns i els representants del Govern, encapçalats pel vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, van començar la setmana passada i, segons ha anunciat la diputada, es reprendran "la setmana vinent". "Ens asseurem a la cadira per tancar uns pressupostos", ha afirmat Albiach, que ha celebrat que ERC "mostri senyals" de voler aprovar uns comptes en clau social. Ara bé, la portaveu dels comuns ha advertit: "Si el govern no introdueix aquest gir social haurà de plegar", i s'ha referit a una possible anticipació electoral com a solució a l'atzucac.

Sobre les negociacions per a una investidura a l'Estat, Albiach ha demanat a republicans i socialistes "deixar de jugar a una cosa a Madrid i a l'altra a Barcelona", i ha manifestat que "és incomprensible" que Esquerra Republicana doni "un xec en blanc" al PSOE mentre que els socialistes "van fent tombs" amb la qüestió dels pressupostos a Catalunya "segons els senyals que vulguin donar en aquell moment".

El calendari judicial de la tardor

Mentre que aquest dilluns al matí el president de la Generalitat, Quim Torra, ha recusat el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per la seva "falta flagrant d'imparcialitat", el portaveu dels comuns al Congrés també ha mostrat sintonia amb aquestes consideracions. "Aparentment hi ha certes irregularitats processals que poden apuntar a com a mínim una sospita d'imparcialitat", ha argumentat. Per justificar-ho, Asens ha posat com a exemple el "fet estrany" que l'alt tribunal hagi convocat data per al judici oral "abans de dictar la resolució per decidir quines proves s'admeten i quines no".

Sigui com sigui, la portaveu de la formació al Parlament ha manifestat que "no poden ser els tribunals qui tombin un president", sinó que han de ser "els ciutadans a través de les urnes qui facin fora els polítics".

stats