Política 06/03/2015

De les municipals al reconeixement internacional: les 10 etapes de l'ANC per aconseguir la independència

L'Assemblea traça un pla que inclou dues grans mobilitzacions: una abans de les eleccions del 24-M i una abans de les plebiscitàries del mes de setembre

Oriol March
8 min
ANY DE MOBILITZACIONS   El sobiranisme encara un any decisiu després de tres Diades amb grans mobilitzacions.

BarcelonaDesprés de tenses negociacions internes, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ja té preparada una proposta de full de ruta que hauran d'esmenar les bases de l'organització i a la qual ha tingut accés l'ARA. Es tracta d'un pla de deu etapes que repassa tots els esdeveniments polítics que han de passar abans –i després– que Catalunya proclami la independència en cas de victòria de les forces del sí a les eleccions plebiscitàries. El document de l'Assemblea, que podrà rebre modificacions per part de la militància fins al proper 22 de març, insisteix a construir una "majoria social" a favor de la plena sobirania en la part prèvia al detall de les etapes. "Treballar per aquest futur millor i prendre consciència que només serà possible amb la independència és el que ens permetrà assolir aquesta majoria social", assenyala l'entitat abans de detallar els deu episodis.

1. Eleccions municipals

"Han de servir per demostrar que, quan votem, votem independència", sosté el text, que avança la posada en marxa d'una campanya sota el lema 'Els ajuntaments per la independència'. L'Assemblea té previst demanar a totes les candidatures que es presentin a les eleccions del 24-M que signin un document de compromís per impulsar, en cas d'obtenir representació, quatre iniciatives nacionals: treballar perquè les eleccions del 27-S siguin plebiscitàries; "posar-se a disposició del president de la Generalitat per ajudar" en el procés de creació del nou estat; impulsar la creació de l'assemblea de càrrecs electes –detallada en el segon punt– i l'entrada de les localitats a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). L'ANC també reclamarà que s'esculli com a alcalde el cap de llista d'una de les candidatures que hagin signat el compromís per promoure la independència. Abans de l'inici de la campanya electoral, l'entitat que promou Carme Forcadell preveu una "gran mobilització".

2. Assemblea de càrrecs electes

La consecució de majories sobiranistes als ajuntaments permetrà a l'ANC, segons el document, "tenir les condicions efectives" per crear l'Assemblea de Càrrecs Electes de Catalunya (ACEC). Si a partir d'aquest moment l'Estat suspèn o dissol la Generalitat, o bé s'encarrega de suspendre les eleccions plebiscitàries, aquest organisme –integrat per diputats al Parlament i representants municipals– assumirà la secessió i la declaració d'independència. Aquesta assemblea "estarà liderada pel president de la Generalitat o, en el seu lloc, el president del Parlament o la persona que esculli la mateixa ACEC". "Tot el país s'haurà d'aixecar democràticament i pacíficament per protegir aquest organisme, garantir la defensa de la terra i reclamar el suport de l'Europa democràtica". La constitució de l'ACEC, puntualitza el full de ruta, s'ha de produir en el moment en què l'Estat "suspengui o intervingui" la Generalitat o bé prohibeixi les eleccions del 27 de setembre.

3. Eleccions plebiscitàries

"Cal que siguin la segona i definitiva volta del 9-N, on els resultats s'interpretin de forma referendària, amb un mandat clar i inequívoc del nou Parlament que es constituirà; i cal que les llistes compromeses amb la independència sumin una àmplia majoria per desenvolupar el full de ruta posterior", sosté l'Assemblea. El paper de l'ANC, afegeix el document, serà "garantir el màxim d'unitat entre les candidatures independentistes"; dur a terme una campanya per eixamplar el "suport electoral a aquestes candidatures", i organitzar un "gran acte que tingui projecció internacional" l'Onze de Setembre. L'entitat que presideix Forcadell "treballarà" per aconseguir un "acord sòlid" a la Taula de forces polítiques i socials per l'estat propi entre les forces sobiranistes.

Què ha de tenir aquest acord? Són tres punts. El primer, tenir l'objectiu de proclamar la independència i "les fites més rellevants del full de ruta fins a la proclamació de la plena sobirania", situat en el primer punt del programa electoral. El segon, que les forces polítiques que participin de l'acord "concorrin a les eleccions identificades amb una marca comuna". El tercer, que la constitució de l'estat independent no s'allargui més enllà d'un període de divuit mesos, que "es reduiran a sis" si l'Estat i la comunitat internacional rebutgen entrar en qualsevol mena de negociació. Si no és possible un pacte en el marc de la Taula, l'ANC "es plantejarà la possibilitat d'impulsar, des de la societat civil, una candidatura de país representativa de totes les sensibilitats polítiques i socials de forma transversal que doni prioritat absoluta a l'assoliment de la independència". "En aquest camí hem de preveure possibles provocacions de l'Estat, com la inhabilitació del president de la Generalitat i els consellers", aconsella l'entitat.

4. Declaració d'inici del procés de constitució del nou estat independent

"L'ANC ha de treballar, des del mateix inici de la campanya del 27-S, a explicar la necessitat de fer una declaració d'inici del procés de constitució del nou estat independent després de la constitució del Parlament", assenyala el document en aquest punt. Aquesta declaració es podria fer "en el termini màxim de dos mesos" després de reunir la nova composició de la cambra. En cas que hagi pres el comandament polític del país l'Assemblea de Càrrecs Electes, aquest organisme s'hauria de reunir immediatament per "assegurar la direcció del procés".

5. Procés constituent

"Tal com diu el 'Llibre blanc de la transició nacional', l'instrument jurídic per regular les qüestions relatives al procés constituent i al règim provisional del sistema institucional i jurídic de Catalunya no pot ser un altre que una llei del Parlament que actuï com a Constitució provisional", argumenta el text. La nova cambra constituïda a través de les eleccions plebiscitàries "caldrà que faci pública la seva decisió d'obrir un procés constituent, amb el nomenament d'una ponència constitucional i fixant el calendari del procés participatiu per proposar les bases de la nova constitució, fins a la celebració del referèndum d'aprovació, després que la ponència elabori el text que serà sotmès a aprovació del Parlament i després sotmès a referèndum". L'ANC demana "màxima participació popular" en aquest procés i assegura que formarà els seus afiliats en els documents que apareixen al 'Llibre blanc'. El termini que fixa l'entitat que presideix Forcadell per tenir llestes les bases de la nova carta magna catalana és d'entre sis i deu mesos.

6. Eleccions espanyoles

Tot sembla indicar, apunta l'Assemblea, que els comicis al Congrés dels Diputats es produiran just després de la constitució del nou Parlament i que, per tant, la "declaració d'inici del procés de constitució del nou estat independent" pot coincidir amb l'activitat electoral a l'Estat. L'ANC, en aquest context, es plantejarà impulsar la unitat d'acció de les forces independentistes a les eleccions espanyoles que, "en funció de quin sigui l'escenari polític", es podrà concretar al voltant d'una candidatura unitària "o fins i tot promovent l'opció de no presentar-s'hi".

7. Exercici gradual de la sobirania

La "declaració d'inici del procés de constitució del nou estat independent" ha d'anar seguida, segons l'entitat independentista, d'actes d'exercici de sobirania que "facin visible la capacitat del país de tenir un funcionament ordinari plenament independent, sobirà". "Aquests actes i el control efectiu del país per part de les autoritats facilitaran el reconeixement internacional un cop es faci efectiva la proclamació de la independència", indica el document. El full de ruta pactat pels partits ja hauria d'incloure una relació d'actes de sobirania a realitzar durant el període constituent. "Aquesta relació ha de preveure l'ordre d'aquests actes, de manera que es vagi produint la desconnexió de l'Estat de forma gradual i progressiva, pel que fa a la legislació i les actituds de la ciutadania", apunta el text.

8. Proclamació de la independència

"És el moment definitiu de tot el procés", alerta l'ANC. És el moment a partir del qual "el país, la seva gent i els seus representants polítics han trencat les últimes dependències de l'Estat i comencen a funcionar com un país independent". Serà un acte oficial al Parlament del país i, per tant, "el dia que ha de ser recordat com el Dia de la Independència". Ha de concretar-se en elements com el control real i efectiu, per part de les autoritats, de les grans infraestructures i fronteres, la seguretat i les comunicacions. En quin moment s'ha de proclamar la independència? "Entre dotze i divuit mesos després de la constitució del Parlament sorgit del 27-S del 2015", sosté el document. Això pot allargar el procés fins al 2017.

9. Reconeixement internacional

"El reconeixement internacional de Catalunya només es començarà a produir quan Catalunya proclami la seva independència i mostri la seva capacitat política, jurídica, administrativa i financera per mantenir el funcionament del país. Els primers mesos després de la proclamació d’independència seran claus per mostrar aquesta capacitat", considera el text, que afegeix: "A partir del reconeixement internacional, Catalunya passarà a ser considerada un membre més de la comunitat internacional, amb personalitat jurídica per poder tenir relacions diplomàtiques, subscriure tractats i acords internacionals i ingressar en els diferents organismes internacionals", afegeix el document.

10. Fase final

"L’objectiu de la fase final és la reunificació de la nació catalana, si aquesta és la voluntat majoritària de la població de cadascun dels seus territoris. La concreció, en qualsevol model de relació que decideixin, dependrà del procés amb què s'hi arribi, però serà basada en el respecte a les singularitats i de comú acord. En aquest sentit, l'Assemblea treballarà per tal que la futura República Catalana es doti de les eines necessàries per tal de facilitar l'esmentat model de relació entre els territoris dels Països Catalans", assenyala el text, que ara haurà de ser esmenat pels afiliats fins al 22 de març. El procés ja encara la seva fase decisiva i el debat intern a l'ANC serà escrutat amb lupa.

stats