Política 06/11/2017

L'Audiència de Barcelona condemna per malversació dos ex alts càrrecs de l'Associació Catalana de Municipis

La sentència declara Josep Maria Matas i Xavier Solà culpables de malversació de diners i falsedat documental

2 min
Josep Maria Matas i Savador Esteve / ACM

L'Audiència de Barcelona ha condemnat l'excoordinador general de la Diputació de Barcelona i exsecretari general de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Josep Maria Matas, i l'excap dels serveis jurídics de l'ACM, Xavier Solà, per malversació de centenars de milers d'euros de l'associació i falsedat documental. La sentència de la secció 21 de l'Audiència els condemna a 23 mesos de presó i a 3 anys d'inhabilitació, una pena que, sense antecedents penals, els pot permetre esquivar l'ingrés al centre penitenciari.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Matas, nomenat secretari general de l'entitat el 1999 i renovat el 2004 i el 2007, tenia "la direcció executiva" de l'entitat i va fer que contractés dues societats que controlava ell mateix. Els serveis els feien altres empreses, "però el preu s'incrementava il·lícitament davant l'ACM" de manera que el sobrepreu se'l quedaven les seves societats.

Solà, per la seva banda, va ser cap dels serveis jurídics de l'ACM del 2000 al 2007, quan va passar a ser primer tinent d'alcalde d'Urbanisme de l'Ajuntament de Vic. Segons la sentència, quan Matas ja operava malversant fons de l'associació Solà s'hi va afegir "en un projecte molt determinat", amb el qual va aconseguir beneficis també a través d'una societat interposada que controlava ell. Tots dos actuaven "de comú acord" i amb "el mateix afany de lucre".

Amb els centenars de milers d'euros que Matas va anar acumulant a les empreses que controlava va comprar tres finques valorades en total en 769.571 euros i dos cotxes, un Audi A7 (53.000 euros) i un BMW (60.650 euros). Solà hauria fet servir els diners per pagar una segona residència a Cadaqués. Després que comencés la investigació Matas es va comprometre a tornar 288.127 euros, que va admetre que havia cobrat de manera irregular i Solé a tornar-ne 80.160. Tots dos ja han començat a fer les devolucions i el tribunal les ha tingudes en compte per atenuar la condemna.

stats