Política 24/07/2020

L'Audiència de Barcelona descarta de moment embargar els béns del PDECat pel cas Palau

El tribunal rebutja la petició de la Fiscalia fins que s'hagi fet el peritatge a Convergència

Pau Esparch / Núria Orriols
3 min
Imatge de l’antiga seu de CDC, al carrer Còrsega de Barcelona, en un escorcoll pel cas 3% el 2015.

BarcelonaL'Audiència de Barcelona ha descartat de moment embargar els béns del PDECat pel cas Palau. El tribunal ha rebutjat la petició de la Fiscalia fins que s'hagi fet el peritatge a Convergència. El debat que hi ha sobre la taula és si el PDECat és el successor jurídic de CDC i si s'ha de fer responsable de complir la condemna de la sentència que correspon a Convergència. L'Audiència ha recordat que "la hipotètica formació successora, el PDECat, no està condemnada, sense perjudici que en un incident específic d'execució de la sentència s'acrediti la successió". El tribunal ha afegit que, abans de prendre cap decisió en aquest sentit, s'ha d'aclarir si els béns embargats a CDC cobreixen els 6,6 milions d'euros que ha de retornar segons la sentència del cas Palau, que confirma el primer cas de finançament irregular del partit.

Fins ara l'Audiència havia ordenat embargar els béns que Convergència va posar a disposició del jutjat quan el cas s'estava investigant. Al principi es tractava de l'edifici de la seu del partit al carrer Còrsega de Barcelona, que després es va canviar per 15 locals de valor similar. El tribunal ara ha demanat comprovar si els béns cobreixen els 6,6 milions d'euros que CDC ha de retornar. En cas que no hi arribés, llavors es podria obrir la porta a embargar els béns del PDECat per cobrir l'import que faltés.

La Fiscalia ha estat qui ha plantejat en primera instància aquesta qüestió. En un escrit presentat a principis del mes de juliol, al qual ha tingut accés l'ARA, aporta un informe de la Guàrdia Civil, que correspon a la investigació que s'està portant a terme a l'Audiència Nacional pel cas 3%, en què s'acredita, d'acord amb el ministeri públic, que el PDECat és successor patrimonial de Convergència. En aquest procediment a Madrid, que instrueix José de la Mata, el Partit Demòcrata ha estat imputat en la instrucció com a "continuador" del partit de Jordi Pujol.

"El ministeri públic ha tingut coneixement de l’informe emès per la Guàrdia Civil en el que s’analitzen les propietats, els béns, els locals, les seus, els actius materials, les línies telefòniques, els perfils socials i els mitjans personals de la formació política CDC, i ha arribat a la conclusió que existeix una identitat substancial entre aquesta formació i el partit polític denominat PDECat", diu l'escrit de la Fiscalia presentat a l'Audiència de Barcelona.

La Guàrdia Civil, al llarg de 790 pàgines, analitza si hi ha hagut transmissió de patrimoni entre els dos partits, amb l'objectiu de determinar si es pot considerar successor el Partit Demòcrata. Malgrat que des del PDECat sempre han defensat que són un partit nou respecte a CDC –s'ha desvinculat de la sentència del cas Palau–, la Guàrdia Civil –i també el jutge de l'Audiència Nacional– considera que es tracta d'una "mera transformació" o d'un "simple canvi d'aparença", ja que argumenta que sorgeix de la pròpia decisió d'òrgans de Convergència i de la seva militància. "El PDECat conserva una identitat substancial amb l'estructura, funcionament i recursos humans i materials amb els que comptava l'anterior partit que, en molts casos, n'és encara el titular", assegura l'institut armat.

Per determinar la vinculació patrimonial entre CDC i el PDECat, la Guàrdia Civil s'agafa als següents indicis:

  • "El mateniment de la identitat substancial de les persones que ocupen els càrrecs de responsabilitat a CDC amb els que els ocupen al PDECat".

  • "L'elevat percentatge del personal que està a nòmina de CDC, després d'haver executat un ERO col·legiat entre CDC i el PDECat, presta serveis pel PDECat".

  • "La continuïtat en la vinculació que CDC tenia amb determinades organitzacions com la JNC". La Guàrdia Civil constata que quan es va extingir la relació entre les Joventuts i CDC, es va substituir per un vincle similar amb el Partit Demòcrata.

  • "Un total de 37 seus del PDECat es troben en locals dels que és titular CDC".

  • "Hi ha perfils existents a les xarxes socials del PDECat que ja existien amb anterioritat i estaven vinculats a CDC".

  • Les adreces de correu electrònic del PDECat s'identifiquen, algunes, diu la Guàrdia Civil, amb dominis de Convergència.

  • "CDC és titular de 21 línies telefòniques que, en l'actualitat, figuren com a número de telèfon de contacte del PDECat".

Què implica tot això? Si CDC té suficients béns per pagar el decomís de 6,6 milions d'euros no hauria de tenir implicacions per al PDECat en el cas Palau. Ara bé, en el cas que no sigui així –Convergència està en concurs de creditors–, les parts tornaran a demanar a l'Audiència que s'obri un incident d'execució perquè el PDECat quedi personat a la causa i es pugui defensar. Un dels arguments que va donar l'Audiència de Barcelona en la sentència, quan la Fiscalia li va demanar que inclogués ja el PDECat com a successor, és que el Partit Demòcrata no havia estat part del procediment i que no havia pogut exposar els seus arguments. En cas que finalment s'inclogui, serà el tribunal qui decidirà si el PDECat també ha de respondre o no patrimonialment pel cas de finançament irregular de CDC.

stats