Aurora Madaula, nova secretària segona del Parlament en substitució de Cuevillas

La diputada de Junts obté els vots també d'ERC i la CUP i s'imposa a Lucas Ferro, votat pels comuns i el PSC

3 min
Aurora Madaula substitueix a Cuevillas

BarcelonaLa diputada de Junts Aurora Madaula és des d'aquest dijous la nova secretària segona de la mesa del Parlament en substitució de Jaume Alonso-Cuevillas. Ha sortit escollida en votació gràcies als 74 vots favorables de JxCat, ERC i la CUP, mentre que el PSC i els comuns han apostat pel candidat del partit lila, Lucas Ferro, amb 40 vots. Al seu torn, Cs ha emès vots nuls amb la frase "Sectarisme, no; democràcia, sí"; Vox ha optat pel seu propi nom, Maria García Fuster, i el PP ha votat en blanc. La mesa de la cambra, així, ja està completa i es tanca un dels primers episodis amb els quals va haver de lidiar Borràs com a presidenta: el cessament de Cuevillas –Borràs avui ho ha definit com una "renúncia"–, després que l'advocat es mostrés contrari a dur a terme desobediències simbòliques que poguessin comportar inhabilitacions. Una frase que distava de les línies mestres de la legislatura fixades per Borràs, que en el seu primer dia al càrrec ja va prometre protegir l'hemicicle de "totes les ingerències externes". La tria per substituir-lo va ser Madaula, diputada de Junts que també forma part d'Acció per la República, l'ala més unilateralista del partit. Al mateix temps, Madaula és a la direcció del Consell per la República –un espai que dos mesos i mig després del 14-F encara és un escull entre Junts i ERC– i, per tant, també està ben connectada amb l'exili i Carles Puigdemont.

El ple ordinari d'aquest dijous, que també servirà per fer una sessió de control al Govern, ha permès a la mesa posar-se al dia i completar la plaça vacant. Una votació que finalment s'ha fet sense esperar un nou debat d'investidura. La mateixa Madaula, segons veus del seu entorn, preferia ser escollida com més aviat millor per entrar a la dinàmica de la mesa.

Diputats de JxCat, ERC i CUP aplaudint la nova secretària segona de la mesa del Parlament, Aurora Madaula, després de ser escollida

Tot i que finalment han sigut votacions en dies separats, en un principi el diputat republicà Roger Torrent va condicionar el suport d'ERC a Madaula al vot favorable de Junts a la investidura de Pere Aragonès. La CUP, en canvi, des d'un inici va assegurar que no posaria problemes a l'elecció de la parlamentària de JxCat per mantenir la majoria independentista a la mesa. Finalment, els republicans també van acabar avalant Madaula sense posar de condició un a Aragonès. D'aquesta manera, l'intent dels comuns per fer-se un lloc a la mesa ha quedat frustrat. Els de Jéssica Albiach van posar el nom de Lucas Ferro l'endemà del cessament de Cuevillas per ser el nou secretari segon, buscant la complicitat del PSC i ERC. I mentre que la dels socialistes l'han trobat, els republicans han apostat per Madaula.

Amb tot, la mesa ja pot començar a treballar amb tots els seus membres, però encara haurà d'esperar uns dies per fer-se la primera fotografia oficial al complet un mes i mig després de la seva constitució. Primer, ho va impedir el cupaire Pau Juvillà, que es va haver de confinar durant la primera votació a la mesa. Després, el cessament de Cuevillas va tornar a posar obstacles a una imatge amb tots els membres, i avui la vicepresidenta segona, la republicana Anna Caula, tampoc ha pogut assistir al ple. La fotografia encara haurà d'esperar.

La mesa del Parlament durant el ple, amb la nova secretària segona, Aurora Madaula, a la dreta
stats