Fiscalitat

Ayuso intenta reconciliar-se (només fiscalment) amb Catalunya

La presidenta madrilenya creu que el 155 hauria d'haver durat més i que el discurs del rei el 3 d'octubre va ser "brillant"

3 min
Isabel Díaz Ayuso aquest dilluns a Barcelona

BarcelonaEl novembre del 2020, després del confinament i passats els dies més durs de la pandèmia, per primer cop una presidenta autonòmica es va atrevir a visitar un altre territori. Va ser Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid, i el destí va ser Barcelona. Amb mascareta, va recitar pels carrers de la capital catalana la seva estratègia anticovid i també va enviar un missatge als empresaris catalans: a Madrid podrien obrir sense restriccions, ni sanitàries ni d'impostos. Ayuso va oferir la capital espanyola com la casa de tots aquells empresaris que fugien de "l'assetjament separatista". No era la primera vegada de la presidenta madrilenya a Barcelona. El setembre del 2019 ja va ser a l'Hotel Palace de la Ciutat Comtal per renyar els empresaris catalans que s'alineaven amb l'independentisme. Set viatges d'AVE fins a Sants després, Ayuso ha parlat aquest dilluns des de la mateixa sala del mateix hotel però amb intencions radicalment diferents. En un to poc habitual, Ayuso ha parlat de "construir ponts" i no de trencar-los i ha deixat de banda la guerra fiscal que ella mateixa ha atiat les últimes setmanes.

Isabel Díaz Ayuso a Tribuna Catalunya.

El tema del dia han sigut els impostos, amb la recent rebaixa fiscal del govern andalús encara en la memòria. El president de la Junta, Juanma Moreno, va cridar directament els empresaris catalans a anar a Sevilla. Aquest dilluns, amb bona part de l'empresariat català mirant-la, Ayuso podria haver fet el mateix que ha fet els últims anys. Però ha triat un altre camí, precisament el que la direcció del PP català creu que més li convé per remuntar el vol després d'haver-se enfonsat en les profunditats del Parlament. Ayuso ha dit que la rebaixa andalusa pot servir a Catalunya per "comparar" polítiques i veure "quines funcionen" amb l'objectiu d'aplicar-les. Tot, ha afirmat, per "créixer junts". "Hem de teixir aliances i no fabricar més enemics", ha dit la presidenta madrilenya.

Si ha visitat set cops Barcelona, Ayuso diu que és perquè els catalans vegin on "hi ha l'exemple". No perquè vagin a Madrid: "No estem en això per trencar més ponts". "Estem al servei de Catalunya des de Madrid", ha assegurat, tot comparant que els madrilenys paguen 600 euros menys per càpita que els catalans per mantenir l'executiu. De fet, preguntada per si Madrid es va beneficiar de la fuga d'empreses pel Procés, ha dit que no es pot celebrar "un flux de capital d'una autonomia a l'altra per un problema polític".

"El 155 hauria d'haver durat més"

Ayuso ha sigut sorprenentment conciliadora en l'àmbit econòmic, però quan ha tocat parlar del Procés ha deixat enrere les bones paraules. Fins i tot ha esmenat el govern de Mariano Rajoy per ser massa tou amb l'independentisme. Per exemple, creu que l'aplicació de l'article 155 va durar "poc temps". "Es va generar una il·lusió en molts ciutadans que estaven farts de ser menystinguts, i després es va desembocar ràpidament en unes eleccions", ha argumentat. En aquelles eleccions l'independentisme va aconseguir 70 escons i el PP quatre. En canvi, Ayuso sí que ha defensat el paper del rei el 3 d'octubre, amb un discurs que ha qualificat de "brillant": "El rei va demostrar la importància que té la Corona. Un rei que regna i una monarquia moderna", ha dit. Un discurs que fins i tot va incomodar la Moncloa.

Tampoc ha dirigit cap bona paraula al govern espanyol, que creu que ha "desdibuixat Espanya al món". "Tenim un ministre de Consum en contra del consum i una ministra d'Educació que s'alegra que hi hagi menys natalitat perquè així compleix les ràtios", ha criticat. A més, amb to combatiu, ha avisat la Moncloa que si cal portarà als tribunals el nou impost "de solidaritat" a les grans fortunes impulsat pel govern de Pedro Sánchez. "Cada cop que el govern espanyol m'ha desafiat a anar als tribunals, per defecte acostumo a guanyar". Al final, Ayuso ha acabat fent d'Ayuso.

stats