Ayuso tanca files amb Vox tot i el racisme contra un diputat d'Unides Podem

La candidata del PP, investida amb els vots de l'extrema dreta: "Col·laborarem al llarg de la legislatura"

3 min
El diputat d'Unides Podem Serigne Mbayé, al debat d'investidura de l'Assemblea de Madrid

MadridIsabel Díaz Ayuso ha revalidat el càrrec com a presidenta de la Comunitat de Madrid, després d'obtenir aquest divendres 77 vots de l'Assemblea de Madrid. Els diputats del PP i de Vox han permès la seva investidura i ara s'obre una curta legislatura –d'aquí dos anys tornarà a haver-hi eleccions autonòmiques– en què les dues formacions de la dreta governaran de bracet. No serà un executiu de coalició, però Ayuso ha acceptat de paraula la "mà estesa" que li ha ofert la portaveu ultra, Rocío Monasterio, que ha tingut part de protagonisme en la sessió amb les acusacions llançades contra el diputat d'Unides Podem Serigne Mbayé.

"El problema no és que sigui blanc o negre, sinó que va entrar al país de manera il·legal", ha afirmat Monasterio, fet que ha provocat que minuts més tard l'exportaveu del col·lectiu dels manters a la capital espanyola, d'origen senegalès i nacionalitzat espanyol, fes ús de la paraula per demanar a la líder de Vox que retirés les seves paraules. "No està permès que es tracti de manera racista una persona", ha protestat Mbayé, que ha demanat "respecte" per a ell i totes les persones migrants. La presidenta de l'Assemblea, Eugenia Carballedo, del PP, ha instat Monasterio a retractar-se, però ella s'hi ha negat.

Lluny de solidaritzar-se amb el diputat d'Unides Podem, Ayuso ha tancat files amb Vox durant el seu torn de rèplica a l'oposició. "Els realment radicals i sectaris són els partits de l'esquerra. M'ha semblat vergonyós que l'hagin tractat d'aquesta manera [a Monasterio]", ha afirmat la cap de files del PP, en una referència genèrica a les intervencions dels partits d'esquerres. "Si els escons hi són és perquè els madrilenys els han donat els vots a les urnes", ha continuat Ayuso, que en aquest moment ho ha aprofitat per recollir el guant. "Gràcies per prestar-nos els vots. Per descomptat, recullo la mà estesa a la col·laboració que segur que tindrem al llarg de la legislatura. Diferim en algunes qüestions, però no serà obstacle per buscar propostes comunes", ha afirmat la presidenta.

Ayuso va aprofitar el seu discurs inicial dijous per exposar les seves principals mesures, que ja representaven una picada d'ullet a l'extrema dreta. Una rebaixa d'impostos, unes ajudes a la natalitat que l'esquerra ha qualificat d'"excloents" amb les mares joves i les que porten menys temps a Madrid i l'aprimament de l'estructura del govern: de tretze a nou conselleries. No ha sigut fins a aquest divendres que la cap de l'executiu ha concretat el repartiment: Presidència, que anirà aparellat a Justícia i Interior; Economia, Hisenda i Treball; Educació, Universitats i Ciència, que tindrà també el càrrec de portaveu; Habitatge, que s'emmarcarà dins de Medi Ambient i Agricultura; Família, Joventut i Política Social; Administració Local i Digitalització; Transports i Infraestructures; Cultura, Turisme i Esports; i Sanitat.

Combativa contra l'esquerra i els indults

En la segona sessió del debat s'ha vist una Ayuso menys presidencialista i més candidata, com durant la campanya electoral. Ha tret el seu estil propi per rebatre els discursos de l'esquerra i ha acumulat ovacions de la seva bancada al ritme que burxava l'oposició. A la líder de Més Madrid, Mónica García, s'hi ha referit en algun moment com "la feminista", fet que ha escandalitzat la portaveu socialista, Hana Jalloul, perquè indica un "menyspreu al moviment sencer". També ha acusat García de cobrar el sou com a metge de l'Hospital 12 de Octubre i de diputada del Parlament autonòmic. En l'elenc de frases destaca com s'ha referit a Més Madrid: "Comunisme ric de samarreta del Che Guevara del duty free".

Ayuso s'ha vantat dels resultats electorals que va obtenir –es va quedar a quatre escons de la majoria absoluta– i de com el mapa de la Comunitat de Madrid s'ha tenyit de blau. "El discurs obrer ha caigut", ha celebrat la líder del PP, que ha remarcat que el cinturó roig ja no existeix. "Els ciutadans volen llibertat, futur i progrés, cosa que el PSOE ha abandonat. Els ciutadans volen fugir de la misèria", ha continuat. En la seva intervenció no han faltat referències al president espanyol, Pedro Sánchez, i als imminents indults per als líders independentistes catalans.

Amb el mateix to sorneguer, Ayuso ha criticat que els socialistes parlin d'"igualtat" en la concessió de l'indult. "El conflicte civil [a Catalunya] no ha anat a pitjor perquè la meitat abnegada calla i cedeix", ha assenyalat, i ha denunciat que els presos polítics ara "aniran al carrer per igualtat". "Socialisme", ha ironitzat. La presidenta madrilenya ha recuperat el combat ideològic per acabar concloent que des de l'òptica del PSOE la "igualtat és ruïna". A banda de criticar els "corruptes independentistes", Ayuso també ha tingut temps d'apuntar contra EH Bildu i deixar clar que no és comparable a Vox. "És el braç polític d'ETA i són a les institucions governant amb vostès [dirigint-se a l'esquerra]", ha afirmat. "Podria parlar-ne per equiparar-los, però no se m'acut res semblant. No conec cap altre partit que defensi els trets a la nuca", ha afegit. 

Egea: "Ayuso és un exemple del model Casado aplicat a Madrid"

També ha tancat files amb el que s'ha viscut a l'Assemblea de Madrid la cúpula del PP. El secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha acudit a la investidura d'Ayuso i ha assegurat que la presidenta madrilenya és "un exemple del model Casado aplicat a Madrid". En una setmana complicada per al president del PP, aïllat a Catalunya per l'aval del Cercle d'Economia, la patronal i l'Església catalana als indults, Génova enalteix el seu líder, i apropiar-se de la victòria d'Ayuso ha sigut una via per fer-ho des de la mateixa nit del 4 de maig.

stats