Debat d'estat de la regió
Política 14/09/2020

Ayuso foragita l'amenaça d'una moció de censura i defensa la coalició amb Cs

La presidenta madrilenya torna a prometre abaixar impostos malgrat la pandèmia

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, juntament amb el seu vicepresident, Ignacio Aguado (Cs), durant el debat d'estat de la regió.

MadridCatalunya no és l'únic territori que celebra un debat de política general clau aquesta setmana. La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, s'enfronta al primer gran examen de la seva gestió des que va aterrar al govern de la capital espanyola. L'anomenat debat de l'estat de la regió ha començat aquest dilluns amb una àmplia intervenció d'Ayuso. I acabarà demà amb la intervenció de l'oposició. Poc amic de la bronca política, el líder socialista, Ángel Gabilondo, haurà de trencar un llarg silenci després de les crides des de diferents sectors del partit, però també de Més Madrid i Unides Podem, a intentar impulsar una moció de censura per foragitar el PP del govern de la comunitat de la mà de Ciutadans, nou "soci estratègic" del govern de Pedro Sánchez de cara a la negociació dels pressupostos generals de l'Estat.

Ayuso ha dedicat una bona part del seu discurs a foragitar el fantasma d'una moció de censura, així com també a intentar arraconar la pressió de Vox, soci d'investidura, perquè impulsi una crisi de govern per suprimir carteres a canvi del seu aval als pressupostos del 2021. "En aquest govern no hi sobra ningú", ha assegurat defensant el paper de totes les conselleries, en la diana per la gestió de la crisi del coronavirus, en què el PP i Ciutadans han generat una bona colla de malentesos sovint per les vegades en què la presidenta madrilenya ha acabat desmentint el seu conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero. Ayuso ha iniciat el discurs en clau estatal, amb atacs continus al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el seu vicepresident segon, Pablo Iglesias, per Catalunya i per "actuar contra la monarquia". I ha acabat abraçant el discurs del partit ultra d'una amenaça real d'ocupació de primeres residències amb l'anunci de la creació d'un "112 antiokupació".

Pel mig ha defensat la solidesa de la coalició. "Vull agrair al vicepresident [Ignacio] Aguado i a Ciutadans que es mantinguin al marge del deshonor que pretén el PSOE", ha dit sobre l'oferta llançada la setmana passada pel delegat del govern espanyol a Madrid, José Manuel Franco, per fer president Aguado i desbancar Ayuso. Fa mesos que el PSOE amaga amb una possibilitat real de moció de censura, però Ferraz creu que seria "irresponsable" ara mateix impulsar-la, en plena nova onada de rebrots que torna a tenir Madrid com a principal focus de la pandèmia a Espanya. El ministre de Transports i secretari d'organització socialista, José Luis Ábalos, ha assenyalat aquest dilluns en una entrevista a RNE que ara "no és el moment" per a una moció de censura, però el PSOE manté l'amenaça intacta a l'espera d'un gir de Ciutadans, amb qui compten cada cop més per a la governabilitat de l'Estat.

80 milions per reformar l'atenció primària

Madrid s'ha convertit en la joia de la corona per al líder del PP, Pablo Casado. I Ayuso ha convertit el seu discurs en una esmena a la totalitat a l'estratègia del govern de coalició espanyol, a qui ha atacat de manera contínua per la gestió de la pandèmia, espolsant-se la responsabilitat per les mancances en l'atenció primària i la falta de rastrejadors. En aquest sentit, ha promès invertir 80 milions en tres anys per millorar l'atenció primària, després que a principis d'estiu adjudiqués 50 milions a catorze empreses a través d'un procediment d'emergència per construir un qüestionat hospital per a epidèmies en uns terrenys al nord de Madrid en plena especulació immobiliària.

Finalment, ha tornat a prometre una àmplia rebaixa d'impostos malgrat la pandèmia. "Pagar impostos serveix i té beneficis, però mantenim intacte el compromís de continuar abaixant impostos tal com hem fet els últims setze anys", ha dit. Ayuso ha assegurat que, tot i la crisi econòmica, es compromet aquesta legislatura a rebaixar mig punt tots els trams de l'IRPF. Segons el seu parer, s'enfronta per primer cop a l'Assemblea madrilenya en un debat de política territorial amb "la convicció d'haver fet els deures".

stats