Política 01/04/2016

Félix de Azúa afirma que Colau hauria d'estar "servint en una peixateria"

L'acadèmic de la RAE assegura que el sobiranisme és "feixisme simpàtic"

G.pruna
2 min
Félix de Azúa

BarcelonaFéliz de Azúa ocupa la cadira 'h' de la Real Academia Española (RAE) des de fa tres setmanes. Lluny de la discreció de la lletra muda que representa, l'acadèmic s'esforça a fer-se sentir. L'última sortida de to ha estat en una entrevista a la revista 'Tiempo', on, seguint els passos del regidor del PP a Palafolls, Óscar Bermán, ha assegurat que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, "hauria d'estar servint en una peixateria".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De Azúa lamenta que "una ciutat civilitzada i europea" com Barcelona hagi escollit Colau d'alcaldessa. "Fa riure", apunta. L'escriptor fa aquesta declaració enmig d'unes preguntes sobre la situació a Catalunya, en les quals reitera que a les escoles catalanes es fomenta l'odi a Espanya. Segons ell, "els polítics de Madrid no volen que es digui", però a les escoles catalanes s'ensenya "odi als espanyols".

L'escriptor compara la situació actual a Catalunya amb la de Txecoslovàquia a l'època dels tancs russos. "És feixisme simpàtic, de fira, de poble. Una mica com en l'època d'ETA al País Basc, que prenia les festes dels pobles, no hi podies anar si no eres simpatitzant abertzale", assegura. A més, apunta que la situació és "insostenible" i que si no hi ha més gent que marxa és per les dificultats que, a determinades edats, suposa abandonar un lloc per instal·lar-te en una altra ciutat.

Azúa, que explica que fins ara ha votat Ciutadans però que no té clar què farà a partir d'ara, es mostra també molt crític amb la situació política espanyola, que també defineix com un "franquisme simpàtic dissimulat de democràcia". Els dards més afilats, però, els guarda per a Podem. Els acusa d'haver acceptat diners "dels goril·les veneçolans i els botxins d'Iran".

Colau carrega contra el "masclisme i classisme" de l'acadèmic

Les paraules de Féliz de Azúa ja han obtingut resposta per part de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que a través del seu compte de Twitter ha tirat d'ironia en afirmar que en les properes edicions del diccionari de la Real Academia Española Azúa podrà citar-se a ell mateix en les definicions de "masclisme i classisme".

Arrimadas critica De Azúa

També la líder de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas, ha criticat les paraules d'Azúa, que va ser un dels fundadors del partit l'any 2006. Després de remarcar que Azúa no milita ni té càrrec dins del partit, Arrimadas ha mostrat el seu "absolut desacord" amb unes paraules que "no es poden tolerar". "Les discrepàncies ideològiques existeixen i es poden defensar, però mai amb aquest tipus d'atacs personals", ha conclòs.

stats