Cultura 13/03/2016

Félix de Azúa en 10 frases: "L'educació a Catalunya està en mans de talibans"

L'escriptor, que ocupa avui la cadira H de la Real Academia Española, critica la classe política catalana i espanyola

Agències
3 min
Félix de Azúa

MadridL'escriptor Félix de Azúa (Barcelona, 1944) ingressa aquest diumenge a la Real Academia Española (RAE) per ocupar la cadira H de la institució en substitució del medievalista Martí de Riquer, per qui tenia "un gran afecte i respecte". El seu discurs girarà al voltant del llenguatge de les armes en les novel·les d'aventures cavalleresques i el Renaixement.

Abans, però, l'autor d''Historia de un idiota contada por él mismo' (premi Herralde 1986), 'Diario de un hombre humillado' i 'La invención de Caín, ha criticat la classe política catalana –"d'una mediocritat monstruosa"– i també l'espanyola, en especial Podem, el "cursi" Pablo Iglesias i "la pobra dona" Ada Colau.

1. "L'educació a Catalunya està en mans de talibans. Consisteix a ensenyar odi a Espanya i a allò que és espanyol".

Una frase que la consellera de Presidència Neus Munté li ha respost via Twitter.

2. A Espanya "la gent calla massa". "Hi ha un silenci heretat de segles de dictadures religioses, militars i oligàrquiques que fa la convivència agradable, però té la dificultat que els aprofitats, els xulos, els canalles, tenen la tasca molt fàcil: ningú protesta". "Em sembla que el fet de callar és el que ha conduït llocs com Catalunya i el País Basc a carrerons sense sortida. És molt difícil viure-hi si tens una certa ètica, una certa dignitat, perquè estàs envoltat o bé per canalles o bé per gent que simula no veure els canalles".

3. "L'oposició que pugui fer el PSOE al PP és una oposició de barra de bar: avui pago jo, demà pagues tu. I això ha conduït el país a una situació lamentable".

4. "Pablo Iglesias hauria d'estar prenent el pèl a nois de 18 anys que no tenen ni idea de per on va el món, que és la seva clientela. Una persona madura i amb una mica de cultura no pot escoltar-lo més de cinc minuts sense posar-se a riure". Ha negat, a més, que sigui "bon orador": "Una persona que cada vegada que cita un clàssic de la filosofia el cita malament és un ignorant i algú amb poca cultura, cosa que em sembla general en els dirigents de Podem que conec".

5. De Mariano Rajoy ha dit que és "patètic": "Un home que en tota la seva vida només ha llegit el 'Marca'... però bé, suposo que és un bon representant d'aquest país".

6. "Jo vaig parlar català fins que aquesta llengua es va convertir en una imposició legal. A partir d'aquí, va deixar d'existir per a mi".

7. Seguint aquest cas concret, afirma que "un món només amb dones seria molt millor", però no creu en la imposició legal de la paritat.

8. "La solució a la pobresa no ve, com planteja Podem, per la lluita de classes, amb criteris del segle passat que ja no funcionen. El problema real és el predomini monstruós de la tecnologia. Els homes més rics del món són els que controlen els nuclis tècnics."

9. "Mentre hi hagi gent que es dediqui a una obra d'art, sigui bona, dolenta o fins i tot una presa de pèl, els consideraré els millors ciutadans".

10. De la RAE, no creu que sigui "un cementiri d'elefants": "Ha canviat molt els últims anys, és una institució molt digna on la gent treballa i cuida el tresor 'número u' d'aquest país: la llengua. L'Acadèmia vetlla per un idioma de 500 milions de parlants, una xifra que mareja i que els governs no se la prenen seriosament. Els polítics no s'adonen que això és una mina".

stats