Pressupostos
Política 30/11/2022

Baixada de l'IRPF i més diners a la concertada: el decàleg de Junts per pactar els pressupostos

El Govern i els comuns avancen en les negociacions per un pla de xoc sobre transport

3 min
Jordi Turull aquest migdia a la seu de Junts

BarcelonaJxCat ha posat aquest dimecres al migdia les seves propostes damunt la taula en una nova reunió amb el Govern per parlar dels pressupostos. Entre les condicions de la formació hi ha una baixada de l'IRPF i una revisió a la baixa de l'impost de successions, un plantejament incompatible amb el que reclamen els comuns. A més, demanen el compliment de totes les iniciatives que es van aprovar al debat de política general al setembre i més inversió a l'escola concertada, un altre element que pot generar discòrdia amb el Govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La proposta de Junts es basa en cinc eixos. El primer defensa una disminució de la "pressió fiscal" per fer front a la inflació. En concret, reclamen abaixar el primer tram autonòmic de l'IRPF (de 0 a 12.450 euros) del 10,5% al 10%, així com deflactar tots els trams de la tarifa un 3,5% per "ajudar les famílies a pal·liar la inflació". La deflactació significaria a la pràctica una lleugera rebaixa de l'IRPF per a tots els contribuents, també els que més tenen. En paral·lel, sol·liciten que s'incrementin els "mínims personals i familiars de l'IRPF un 7,5%" amb el mateix objectiu. Els mínims personals fan referència a la part dels ingressos que no tributen.

Pel que fa a l'impost de successions, plantegen mesures dirigides a tornar a la regulació que hi havia el 2011 (bonificant el 99% de les adquisicions per causa de mort en familiars de primer grau) "durant els pròxims anys". A més, reclamen avançar en la "protecció fiscal en la successió de les empreses familiars". Tot i que el partit ho havia defensat en la seva ponència del mes de juliol, la formació no ha incorporat la supressió de l'impost de patrimoni en les demandes, en un gest per demostrar bona voluntat negociadora. Els càlculs de Junts indiquen que si s'apliquessin les seves cinc demandes es deixarien de recaptar 279 milions d'euros, que quedarien compensats precisament per l'efecte de la inflació: la Generalitat recaptarà 426 milions d'euros addicionals per l'efecte de la pujada dels preus, calculen des de JxCat.

Seguretat i Hard Rock

El secretari general del partit, Jordi Turull, ha defensat que és una proposta "seriosa, rigorosa i responsable" i ha rebutjat parlar de línies vermelles. Ha insistit que acudeixen a la reunió amb un "to de donar solucions a les necessitats dels catalans". Junts també demana la creació d'una unitat específica als Mossos d'Esquadra per dissuadir l'ocupació "delinqüencial", un altre element que emmarca el plantejament de Junts ideològicament i l'allunya dels comuns. I la petició al Govern perquè es comprometi a "tramitar i avançar" en el projecte del Hard Rock al Camp de Tarragona.

En paral·lel, Junts demana passos per avançar en la "sobirania nacional", com ara preparar l'Agència Tributària de Catalunya per recaptar tots els impostos. Per part de Junts ha assistit a la reunió l'equip negociador, amb el president del grup parlamentari, Albert Batet; la portaveu, Mònica Sales, i el diputat Joan Canadell. Per part del Govern hi han assistit la consellera d'Economia, Natàlia Mas; el secretari general del departament, Josep Maria Vilarrúbia, i la secretària general de Presidència, Núria Cuenca. Fonts de l'executiu consultades per l'ARA asseguren que estudiaran totes les propostes. Tot i això, en una compareixença recent al Parlament, Mas ja va descartar la deflactació de l'IRPF i grans canvis fiscals.  

El Govern pressiona amb les ajudes socials

Mentre Junts formula les seves propostes, el Govern negocia un pla de xoc sobre transport amb els comuns. Les converses avancen en la línia d'allargar les bonificacions en el transport públic, acabar la integració de la T-Mobilitat aquest any, ampliar la gratuïtat de la T-16 a tot Catalunya i estendre la T-Jove fins als 30 anys (les dues últimes qüestions també les reclama Junts), així com en el desplegament del sistema de transport a través de la demanda en zones poc poblades del país. Fonts dels comuns consideren aquestes negociacions avançades i veus del Govern admeten que s'estan tractant aquests temes, però cap de les dues parts donen l'acord per definitiu.

D'altra banda, l'executiu també ha aconseguit una carta important per desencallar l'aprovació dels pressupostos. Aquest dimecres ha anunciat un acord amb els agents socials per augmentar un 8% l'indicador de renda de suficiència de Catalunya, conegut com l'IRSC, que és el llindar d'ingressos a partir del qual es calculen les ajudes socials. Els comuns reclamaven que l'increment fos més elevat, però fonts de la formació apunten que ara per ara donen per bona la xifra, que és el mínim que exigien els sindicats. Per la seva banda, Junts ha demanat en la seva proposta que sigui una mica superior al que ha pactat l'executiu, del 8,7%.

Aquest dimecres el Govern no s'ha reunit amb els socialistes (ho va fer dimarts), però el to de les converses ha canviat cap a bé. El PSC encara no ha concretat quines seran les seves propostes per als pressupostos, però el primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha dit que estan "al principi del principi per a un possible acord de pressupostos". Un canvi substancial si es té en compte que just fa una setmana el mateix Illa refredava el suport als comptes.

stats