Emergència social

Les ajudes socials augmentaran un 8% any vinent

El Govern pacta amb sindicats i patronal revaloritzar el barem de la pobresa, que feia 12 anys que estava congelat

Elena Freixa / Marta Rodríguez Carrera
2 min
Assiciació de Veí a Veí

BarcelonaEl Govern ha pactat amb patronals i sindicats augmentar un 8% l’indicador de renda de suficiència de Catalunya, conegut com l’IRSC, el llindar d’ingressos a partir del qual es calculen les ajudes socials. Feia 12 anys, des del 2010, que aquest valor estava congelat, malgrat la reclamació dels sindicats i les entitats socials que sense revaloritzar-lo molta gent es quedava desprotegida de l’impacte de les crisis en cadena de l’última dècada, coronades per una inflació desbocada. Avui l’IRSC és de 569,12 euros mensuals (gairebé 8.000 a l’any) i amb l’increment pactat passarà a ser de 614,6 euros l’any vinent (8.605 euros anuals). El pacte entre les parts permetrà que en el pressupost de la Generalitat de l’any vinent les partides per a despesa social augmentin fins a situar-se als 144 milions d’euros, segons ha pogut saber l’ARA.

D’aquesta quantitat, el gruix es destinarà a la bossa de la renda garantida, una ajuda pensada perquè les persones més vulnerables puguin cobrir les seves despeses més essencials si tenen uns ingressos inferiors als 664 euros mensuals.

El 8% d’increment queda lleugerament per sota del que demanaven les entitats aplegades a la Taula del Tercer Sector, que havien insistit que l’actualització de l’indicador hauria de ser d’entre el 8,7% –l’augment aplicat per l’indicador IPREM a les ajudes del govern espanyol– i el preferible 15,9%, una xifra amb la qual s’assumiria el pes de la inflació de l’última dècada en les butxaques dels ciutadans.

Augmentar l’IRSC és la base perquè totes les prestacions socials que el prenen com a referència puguin arribar a més persones. L’indicador el va crear el 2006 el primer tripartit, presidit per Pasqual Maragall, i quatre anys després el també socialista José Montilla va fer la primera i última revisió a l’alça. Fins ara.

stats