Política 15/10/2014

Miguel Ángel Rodríguez: “A Mas li aniria bé que l'afusellessin”

L'exportaveu del govern Aznar diu a l''Espejo público' d'Antena 3 que el president "vol ser víctima". Joaquín Leguina diu a Twitter que Mas "vol fer-se el màrtir com Companys"

Ara
2 min

BarcelonaAquest dimecres es compleixen 74 anys des que l'exèrcit espanyol va afusellar el president Companys, detingut per la Gestapo a París. I aquest dimecres Miguel Ángel Rodríguez, que durant uns anys va ocupar un càrrec institucional com a portaveu del govern espanyol, ha apuntat que "a Mas li aniria bé que l'afusellessin". Les paraules de qui va ser veu del govern d'Aznar han estat pronunciades a 'Espejo público', el programa d'Antena 3 que presenta Susanna Griso.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els tertulians del programa debatien sobre la situació política a Catalunya quan Rodríguez ha afirmat: "El problema que té Mas és que ell vol ser víctima d'algú i que com ningú li fa cas està desesperat. El que li aniria bé és que l'afusellessin, i aleshores estaria fantàstic. Ell el que vol és això, perquè és difícil superar el ridícul que ha fet".

Les paraules de Rodríguez, que haurien provocat un escàndol a qualsevol país europeu, no estan en dissonància amb el que s'acostuma a sentir als platós de les televisions espanyoles. Prova de la normalitat amb què es viuen afirmacions com la de Rodríguez és la resposta de Griso, que s'ha limitat a dir: "Que bèstia que ets!" en un to que no semblava denotar que estigués especialment escandalitzada. Griso no li ha demanat que es retractés i Rodríguez ha continuat amb la seva intervenció. L'eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa, ha anunciat que denunciarà el tema davant la Comissió Europea, que prepara un informe sobre la banalització del nazisme a Espanya.

Leguina diu que Mas vol fer-se el màrtir

Rodríguez no ha estat l'únic polític espanyol que ha traçat paral·lelismes entre Lluís Companys i Artur Mas. Joaquín Leguina, expresident de la Comunitat de Madrid, va piular al seu compte de Twitter aquest dimarts: "Mas, com els nens malcriats, està demanant a crits un parell de 'bufetades' polítiques, per després fer-se el màrtir com Companys. El polític socialista, que cobra un salari pel càrrec que va ocupar del govern regional, centra aquests dies la seva activitat pública en les crítiques al dret a decidir, el Govern català, el "separatisme", i el "nacionalisme", terme que els nacionalistes espanyols fan servir per parlar de les reivindicacions polítiques catalanes.

Querella

Justament aquest dimecres 65 entitats, des de l'Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans fins a CCOO de Catalunya passant per la Comissió de la Dignitat, han presentat davant la fiscalia de Catalunya una querella en què denuncien la banalització del nazisme. "Darrerament s'està incrementant el nombre i la gravetat dels greus atacs verbals, de caràcter agressiu, vexatori i ofensiu, contra ciutadanes i ciutadans de Catalunya, contra el poble català, contra entitats catalanes i contra els nostres dirigents polítics. Se'ns acusa de ser racistes, feixistes i fins i tot nazis i hitlerians, pel fet d'aspirar a la sobirania de la nostra nació", diu la querella.

"El nostre objectiu és que la fiscalia actuï en totes aquelles poblacions en què s'equiparen els catalans amb 'nazis' i seguidors de Hitler", explica l'advocat que ha presentat la querella, Josep Cruanyes.

stats