Política 26/05/2021

Barcelona pel Canvi preveu canviar de nom a partir del setembre per convertir-se en un partit d'àmbit català

La formació que abandonarà Manuel Valls vol créixer a Catalunya i està formant agrupacions a Tarragona i Girona

2 min
Parera i Collboni ahir en roda de premsa.

BarcelonaLa plataforma transversal que Manuel Valls buscava convertir el 2018 en un actor important en la política catalana va costar de construir –el PSC i el PP, per exemple, no s'hi van voler sumar– i de seguida va començar a desintegrar-se. Primer, pel trencament amb Ciutadans al grup municipal, i posteriorment per les discrepàncies internes a Barcelona pel Canvi, la formació que ha liderat l'ex primer ministre francès a l'Ajuntament, entre un sector de centredreta, representat per Eva Parera, i un altre que s'identifica més amb el centreesquerra. Després de dos anys de mandat, Valls plega veles i ja ha anunciat la seva sortida del consistori, però això no necessàriament implica la fi del recorregut del partit. Segons diverses fonts consultades, Barcelona pel Canvi prepara un canvi de nom de cara al setembre per convertir-se en un partit d'àmbit català.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A banda de canviar de nom, les mateixes fonts expliquen que es remarcarà més la línia ideològica de centredreta de la formació i se n'atorgaran definitivament les regnes al sector liderat per Parera, que el 14-F es va presentar a les eleccions amb el PP. Valls, que havia arribat a mostrar preferència públicament per la candidatura del socialista Salvador Illa, no s'implicarà directament en el projecte: vol tornar a la política francesa. Per la seva banda, Fernando Carrera, la seva mà dreta, ha fitxat recentment com a assessor del grup municipal del PSC, com va avançar Metrópoli Abierta i va confirmar l'ARA. Fonts del partit no descarten altres canvis en l'estructura municipal de la formació.

Per fer créixer Barcelona pel Canvi, el partit preveu a més anunciar la creació d'agrupacions a Tarragona i Girona i, més endavant, una ampliació de l'executiva. Aquests canvis, que ja s'estaven treballant abans de la pandèmia, van quedar en stand by degut a l'emergència sanitària i posteriorment a les eleccions catalanes. Amb tot, l'objectiu inicial de la formació no és presentar-se a les eleccions –les municipals són el 2023– en solitari sinó explorar una aliança amb el PP, que el 14-F ja es va materialitzar amb el fitxatge de Parera a la llista que va liderar Alejandro Fernández. De moment, però, les mateixes fonts no en concreten la fórmula.

Des del PP veuen "precipitat" parlar d'una candidatura conjunta amb Barcelona pel Canvi, perquè encara queden mesos per als pròxims comicis. Amb tot, admeten "entesa i coincidència de plantejaments" amb el partit que pilota Parera. La sintonia entre l'actual regidora de Barcelona pel Canvi i el popular Óscar Ramírez és bona i, de cara a les municipals del 2023, els populars fins ara no descartaven unir forces. Però el fitxatge de la regidora per la candidatura del PP per al 14-F va generar anticossos entre les bases del partit i també a la direcció estatal, cosa que podria generar reticències en el si del PP per l'entesa amb Barcelona pel Canvi en un futur.

stats