Manuel Valls deixa l'Ajuntament i se'n torna a França

Argumenta que ha descobert que és "sobretot francès" en els "valors" i la "manera de fer política"

3 min
Manuel Valls no repetirà de candidat a Barcelona

Feia temps que s'especulava i ara ha sigut ell qui ho ha confirmat: Manuel Valls posarà punt final a la seva breu i poc fructífera etapa a la política catalana (2019-2021) i se'n tornarà a França. L'ex primer ministre francès, que el març ja havia anunciat que no es tornaria a presentar com a alcaldable de Barcelona, ha explicat en una entrevista aquest diumenge a El Mundo que de manera imminent renunciarà a la seva acta al consistori i emprendrà el retorn cap a l'Hexàgon. "La meva etapa de regidor s'ha acabat. Aviat faré pública la meva renúncia", afirma.

El cap de files de Barcelona pel Canvi admet que el seu projecte a la capital catalana no ha tingut el recorregut que esperava. Explica que hi va arribar per una barreja de qüestions polítiques i personals i en un moment en què van començar a trucar-lo per opinar sobre el procés d'independència a Catalunya. En resum: per "fugir de França" i "canviar de vida". "Amb l'enfonsament del Partit Socialista és tota la meva vida política la que s'enfonsa. 40 anys. També m'estava separant de la meva dona d'aleshores. Per a la resta del socialisme em converteixo en un traïdor, perquè voto Macron. I molts dels amics de Macron em menyspreen. I em sento una diana de l'antisemitisme i de l'islamisme radical", detalla.

Tal com va explicar l'ARA, el seu projecte a la Ciutat Comtal va ser finançat amb 20.000 euros al mes per un grup d'empresaris, però els diners no van evitar el fracàs a les urnes. La coalició de Barcelona pel Canvi amb Cs va quedar en quarta posició, amb sis regidors, i es va acabar trencant quan Valls va acabar donant els seus vots a Ada Colau per evitar que ERC aconseguís l'alcaldia. Quan a l'entrevista li pregunten si no hauria sigut millor marxar a França en aquell moment, el polític francès assegura que la seva dona "també ho pensa". "No s'encerta sempre", afegeix, però diu que ara ho ha vist clar: "Ara sé que soc sobretot francès: en els meus valors, en la meva manera de pensar i de fer política".

Feia temps que Valls estava desvinculat de la política barcelonina i que feia actes i entrevistes a França, on és una incògnita quina serà la seva pròxima aventura política. "Vull fer política a França. El com no depèn només de mi. Però participré en el debat electoral [de les presidencials] del 2022", afirma a l'entrevista. La vacant que deixa a Barcelona l'hauria d'ocupar el número 7 de la seva candidatura, Óscar Benítez, que compartirà grup amb Eva Parera –ara també diputada del PP al Parlament–, l'única altra membre de Barcelona pel Canvi després del trencament amb els taronges. Tot i que, quan va anunciar que no repetiria com a candidat, Valls va apostar per "reinventar" un projecte unionista per Barcelona i va mostrar-se disposat a donar suport extern a la iniciativa, previsiblement aquella oferta quedarà en no res amb el seu retorn a França.

Abans de marxar, això sí, ho ha aprofitat per carregar un cop més contra l'independentisme, una de les seves principals obsessions durant els últims dos anys. El fins ara regidor, que va admetre haver votat el PSC de Salvador Illa el 14-F, critica a l'entrevista d'aquest diumenge l'elecció de l'exdirectiu de La Caixa Jaume Giró com a nou conseller d'Economia. A parer seu, es tracta del "símbol espectacular d'una societat contaminada". Englobant en un mateix sac Giró, Joan Laporta i Mediapro, conclou que tot plegat és "el resultat del pujolisme, del procés independentista i de la covardia".

stats