Política 29/10/2019

Barrientos assumeix les crítiques a la sentència del Procés i les considera "legítimes dins d'uns paràmetres"

Descarten que les mobilitzacions afectin el judici al president Torra el 18 de novembre

Agències
2 min
El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, en una imatge d'arxiu el dia de la seva presa de possessió

BarcelonaEl president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, ha reconegut i assumit les crítiques a la sentència del Procés i considera que qualsevol qüestionament a les resolucions judicials és "legítima i beneficiosa dins de determinats paràmetres".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera s'ha expressat aquest dimarts des de Lleida, on s'ha desplaçat per reunir-se amb la Sala de Govern. Aquestes reflexions arriben el mateix dia que el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, hagi advertit que la "insolència" dels que, als seus ulls, ataquen l'Estat "cegats per la irracionalitat" no quedarà "impune".

Així, mentre que Lesmes ha carregat contra les protestes derivades de la sentència del Procés i ha cridat les administracions a complir amb la "missió de protegir l'ànima de l'Estat" –en al·lusió a la Constitució–, Barrientos ha tret ferro a les mobilitzacions contra la resolució del Suprem i, fins i tot, ha pronosticat que no afectaran el judici que s'ha de celebrar contra el president de la Generalitat, Quim Torra, el 18 de novembre.

Judici a Torra

El pròxim 18 de novembre, una setmana després de les eleccions estatals, el TSJC començarà el judici a Torra per un delicte de desobediència per haver mantingut la pancarta en suport dels presos i el llaç groc en aquest mateix sentit a la façana del Palau de la Generalitat.

El procés se celebrarà, doncs, en plena ressaca del veredicte del Suprem contra els líders independentistes que van impulsar l'1-O i amb plena crisi a l'executiu arran de l'actuació dels Mossos d'Esquadra durant les protestes i amb la permanència del conseller d'Interior, Miquel Buch, en el punt de mira. Tanmateix, Barrientos descarta que la crispació al carrer pugui afectar en el desenvolupament del judici, ja que, al seu parer, les possibles mobilitzacions que se'n puguin derivar seran fora de l'edifici judicial. "El judici és dins la sala", ha conclòs.

Resposta civil

Sobre la iniciativa d'Òmnium Cultural d'"inundar" els jutjats de les quatre demarcacions catalanes d'autoinculpacions pels fets del 20-S i el referèndum de l'1-O, Barrientos ha opinat que tindrà un recorregut "molt limitat", tot i que ha matisat que dependrà de cadascun dels jutges de guàrdia.

"En principi, la base d'autoinculpació hauria de tenir un recorregut molt limitat. Això ho decidirà cada jutge de guàrdia davant del qual l'hagin presentat", ha dit el president del TSJC.

Barrientos, a més, ha explicat que durant la seva última reunió amb la Sala de Govern va acordar limitar les autoinculpacions diàries per garantir que "qualsevol campanya d'aquesta naturalesa no col·lapsés els serveis de guàrdia". "¿Algú s'imagina les urgències d'un hospital col·lapsades per no sé quina campanya?", ha qüestionat Barrientos.

stats