Política 16/07/2016

Les bases de l'ANC avalen introduir el referèndum unilateral en el full de ruta amb un 75% dels vots a favor

La consulta interna no aconsegueix mobilitzar els socis: han votat poc més de 9.000 membres dels més de 30.000

N.orriols
2 min
Jordi Sànchez va assumir la presidència de l’ANC fa un any, després de tres mandats consecutius de Carme Forcadell.

BarcelonaEls socis de l'Assemblea Nacional Catalana avalen que el referèndum unilateral d'independència sigui el nou centre de gravetat del full de ruta independentista. Al llarg de la setmana, les bases de la principal entitat del sobiranisme civil han votat de forma telemàtica i, aquest divendres i dissabte, de forma presencial en una consulta interna sobre la necessitat que l'ANC reclami a les institucions catalanes la celebració d'un referèndum vinculant d'independència. Segons un comunicat emès aquesta tarda per l'entitat, el sí s'ha imposat per un 74,54% dels vots a favor enfront del 22,61% de vots en contra, i la resta han estat en blanc o nuls.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tanmateix, la participació de les bases ha estat baixa. Dels gairebé 34.000 membres que tenien dret a vot, només han participat en la consulta poc més de 9.000 persones. Tanmateix, supera la mobilització que hi va haver a les eleccions internes del maig, on només van votar un total de 7.247 socis.

Els resultats són provisionals, ja que només hi ha un 94% escrutat. Serà dimarts que ve quan es publicaran els definitius i el president de l'entitat, Jordi Sànchez, oferirà una roda de premsa per valorar-los.

Els socis havien de respondre a la següent pregunta: "Vols que l'ANC exigeixi a les institucions catalanes que convoquin el poble de Catalunya a un referèndum per decidir sobre la independència?"

Com que el resultat ha estat afirmatiu, ara l'entitat exigirà al Govern i al Parlament la celebració d'un referèndum "amb resposta binària" i una pregunta "clara en relació a la independència de Catalunya". La diferència principal amb el procés participatiu del 9 de novembre és que aquest cop seria "vinculant i decisori".

El següent pas: traçar el full de ruta

Després del no de la CUP als pressupostos del Govern, l'ANC va decidir abordar el referèndum unilateral d'independència (des de l'entitat remarquen que l'anomenen 'referèndum vinculant d'independència'). Jordi Sánchez va assegurar en diversos ocasions que després del trencament del pacte de legislatura entre els dos grups independentistes al Parlament, calia refer el full de ruta sorgit de les eleccions del 27 de setembre.

És per això que des del secretariat de l'ANC es va decidir impulsar una consulta interna perquè el soci es pronunciés sobre la conveniència d'introduir el referèndum en el rumb cap a l'estat propi. Un cop han obtingut el sí de les bases, des de la direcció de l'Assemblea s'explorarà la convocatòria de la taula de partits i entitats –que va quedar paralitzada abans de les eleccions del 27-S– per traçar un únic full de ruta independentista. Moltes veus critiquen que, des que va començar la legislatura, que en teoria ha de portar Catalunya a la independència en divuit mesos, cada actor del procés té un rumb propi.

Qui defensa ara el referèndum? Després del posicionament a favor de les bases de l'ANC, ja són força els actors del procés que defensen aquesta solució. La CUP i els democristians de Demòcrates de Catalunya propugnen el RUI, mentre que ERC i el nou Partit Demòcrata aposten ara per ara per no pronunciar-se en ferm.

stats