POLÍTICA
Política 10/10/2013

"No tenen vergonya": De Gispert a C's i PP per la seva actitud al Parlament

Els dos grups han abandonat l'hemicicle perquè De Gispert ha retirat la paraula a Jordi Cañas. CiU acusa les dues formacions de fer servir el Parlament per fer un "espot publicitari" del 12-O

M.colomer
4 min

BarcelonaPodeu veure el debat complet aquí. La discussió ha estat al tram final, abans de la votació

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Nou episodi de batussa política al Parlament, que ha provocat la protesta enèrgica de PP i C's. Els diputats d'aquests dos partits han abandonat l'hemicicle en senyal de protesta per l'actuació de la presidenta, Núria de Gispert, que ha retirat la paraula a Jordi Cañas quan volia replicar la CUP per haver vinculat el 12-O amb el feixisme. PP i C's han anunciat queixes formals per l'actuació de la presidenta mentre que, des de CiU, s'ha acusat els grups unionistes de voler convertir el Parlament en un "plató publicitari".

Es discutia una moció d'ICV-EUiA acordada amb la resta de grups parlamentaris, excepte el PP, per expressar el suport del Parlament a l'acció de la justícia argentina contra els crims del franquisme, un text que incloïa també la reprovació de la delegada del govern espanyol a Catalunya per haver participat en un homenatge a la hitleriana División Azul. La discussió ha sortit de mare després que el diputat de la CUP David Fernández hagi recriminat que PP i C's es manifestin el 12-O amb neonazis: "Estem al 2013, el que jo li asseguro és que la nostra formació dissabte no es manifestarà en el mateix espai del costat que Plataforma per Catalunya, la Falange Española de las Jons i els neonazis de Tramuntana [casal de Barcelona on s'hi reuneixen grups neonazis], que convoquen a la plaça de Catalunya".

David Fernández ha parlat en aquests termes aprofitant que havia demanat la paraula per sol·licitar votació separada en la moció d'ICV-EUiA. Just a continuació, el diputat de C's Jordi Cañas, també ha demanat la paraula per demanar votació separada: "Són al·lusions directes perquè hi ha una intencionalitat política d'intoxicar a ciutadans que democràticament es volen manifestar. Si se'm treu la veu seguiré cridant". I ha continuat dirigint-se a la CUP: "Què us passa? Què us passa? Prou d'intoxicar!". Just en aquest moment, De Gispert ha retirat la paraula a Cañas i li ha tallat el micròfon

Però lluny de rebaixar la tensió, aquest fet encara ha encès més els ànims. Amb el micro tancat i enmig d'un rebombori, Cañas ha replicat a la CUP que no accepten "lliçons de democràcia dels que es manifesten amb el comando Barcelona" d'ETA, cosa que ha arrencat els aplaudiments dels diputats del PP. Segons ha explicat després el mateix Cañas a l'ARA, es referia a l'homenatge a Laura Riera temps enrere que van frustrar els Mossos d'Esquadra a les festes de Gràcia.

"No tenen vergonya"

La reacció de la presidenta del Parlament a la batussa ha encès encara més els ànims. "No tenen vergonya de fer el que estan fent!" ha etzibat De Gispert, cosa que ha irritat a C's i PP, que han abandonat l'hemicicle abans de la votació de la moció entre retrets a De Gispert per la seva actuació. "Perfectament, marxin, marxin, perfectament", ha conclòs la presidenta del Parlament, que ha cridat llavors a votació.

La crispació entre De Gispert i C's i el PP no ha estat l'única de la jornada. El debat de la moció d'ICV-EUiA sobre memòria històrica -aprovada per 106 vots a favor i 1 en contra, el del representant del PP a la Mesa del Parlament, que no ha abandonat la sala- ha estat marcat per la tensió, ja que s'han barrejat diferents qüestions, entre elles les manifestacions del 12 d'octubre. La primera picabaralla l'han protagonitzada el portaveu adjunt del PPC, Santi Rodríguez, i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. El popular s'ha queixat perquè els diputats havien interromput la intervenció del seu company Fernando Sánchez i llavors la presidència "s'ha mantingut impassible", ha dit, però en canvi ha renyat Sánchez quan ell els ha replicat.

"Estava vostè aquí? Aquí no estava, i no és cert el que vostè diu, acabi de seguida", ha exclamat De Gispert. Rodríguez ha anunciat llavors que el seu grup presentaria una queixa formal per l'actitud de la presidenta del Parlament. "Presentin les queixes que vulguin, però acabi d'una vegada amb la qüestió d'ordre", li ha etzibat llavors De Gispert.

El diputat popular Santi Rodríguez ha anunciat una queixa formal en considerar que Núria de Gispert és menys permissiva amb els diputats del PP que amb els grups catalanistes, a qui considerava que hauria d'haver amonestat pel soroll que feien davant la intervenció del diputat popular Fernando Sánchez, que, entre altres coses, ha "condemnat" el franquisme, però també "el comunisme o el marxisme", que ha considerat "apologia del terrorisme". I encara ha anat més lluny i ha afirmat que el president Lluís Companys va protagonitzar un "cop d'estat".

"Això està anant massa lluny"

La picabaralla ha molestat CiU. El president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha acusat aquest dijous PPC i C's de fer servir el Parlament per fer un "espot publicitari" de cara al 12 d'octubre. "Considerem que això està anant massa lluny, no permetrem que l'hemicicle sigui un plató publicitari", ha dit Turull, que ha transmès tot el suport a la presidenta del Parlament després que ambdós grups hagin abandonat el ple. Segons Turull, tot forma d'una estratègia per "tensar l'ambient i provocar". En aquest sentit, ja ha anunciat que s'abordarà aquesta qüestió en la propera Junta de Portaveus, on es reclamarà a PPC i C's una reflexió. "Demanem que es respecti la dignitat del Parlament", ha indicat.

Turull ha criticat que PPC i C's marxin de l'hemicicle cada cop que no els agradi alguna cosa i optin per la "política dels decibels, de qui més crida, més raó té". "N'hi ha que intenten crispar l'ambient però nosaltres no caurem en aquesta provocació", ha assegurat.

"Criminalització del 12-O"

En declaracions realitzades després del debat de la moció, el líder de C's, Albert Rivera, ha considerat "inexplicable" el que ha passat a l'hemicicle, i ha aclarit que, en abandonar-lo, el seu grup expressava la seva indignació per la "criminalització que es fa de la gent que vol manifestar-se el dia 12".

El socialista Maurici Lucena ha considerat que la tensió viscuda podria ser un reflex del que passa al país, mentre que el PPC ha anunciat un escrit de protesta i una petició de reunió extraordinària de la Junta de Portaveus, i el seu portaveu, Enric Millo, ha qualificat d'"impròpia" i "sectària" la forma d'actuar de la presidenta.

El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha negat que el que ha succeït en la cambra pugui ser reflex de "fractura" a la societat catalana i ha acusat el PSC d'"exagerar i buscar la discòrdia": "Ells -els socialistes- estan preocupats per la seva situació com a partit polític, ho entenc, però no busquem confrontacions ni confusions", ha afegit.

stats