Els beneficiats per les llicències per edat s'hauran de reincorporar al Parlament, però podran teletreballar al 100%

La cambra aprova en paral·lel un nou règim de reducció de jornada i de prejubilació per a tots els funcionaris

3 min
Reunió de la mesa ampliada d'aquest dimarts

BarcelonaPunt final a les llicències per edat. Després de sis mesos de negociació, la mesa ampliada del Parlament –amb representació de tots els grups– ha decidit finalment que la vintena de funcionaris que actualment cobraven sense treballar (i els dotze que estaven pendents de fer-ho) es reincorporin formalment al seu lloc a l'administració parlamentària a partir de l'1 de novembre. D'aquesta manera han pres la decisió definitiva sobre les llicències ja autoritzades i que restava pendent des del mes de gener, quan la cambra va decidir eliminar aquest règim del reglament de personal després que l'ARA destapés que el Parlament es gastava dos milions d'euros a l'any per pagar funcionaris que ja no prestaven serveis. Ara bé, la revocació de les llicències ja concedides té matisos, ja que els afectats es podran acollir a teletreballar el 100% de la jornada laboral, i també excepcions, perquè en alguns casos no s'hauran d'incorporar; d'acord amb el que ha aprovat la mesa –i després ha ratificat la comissió d'afers institucionals–, no hauran de tornar aquells a qui els quedi només un any per acabar la llicència, els que tinguin una "incapacitat temporal", els que s'hagin de fer càrrec d'un familiar o els que hagin passat una malaltia oncològica.

Aquesta solució ha rebut el suport de Junts, ERC i el PSC a la mesa ampliada (la CUP i Cs s'han abstingut i Vox i comuns hi han votat en contra), però no ha estat avalada pel consell de personal. Els representants dels funcionaris tampoc han donat el seu vistiplau a un nou règim de prejubilacions i reducció de jornada que també ha aprovat aquest dijous la mesa ampliada, ja que és la proposta menys beneficiosa (comparada amb les llicències per edat) que han tingut sobre la taula. Tanmateix, inclou la possibilitat de prejubilar-se tres anys abans del previst amb un sou equivalent a la jubilació, que té com a topall màxim 2.819,18 euros mensuals. Per accedir-hi es fixen les següents condicions: s'han d'haver prestat 25 anys a la cambra catalana, només han de faltar cinc anys per jubilar-se i en els últims tres és quan es pot deixar de treballar.

Així doncs, el Parlament ja no preveu que els seus treballadors cobrin gairebé la totalitat del sou sense treballar, com en les antigues llicències per edat, però sí que puguin jubilar-se abans d'hora –fent-se càrrec el Parlament de les cotitzacions socials per no ser penalitzats quan es jubilin– amb el sou que els correspondria quan estiguin retirats. En aquest nou marc –i només en el cas dels funcionaris que compleixin les condicions anteriors– també es regula la possibilitat d'adoptar una reducció de jornada progressiva. Per exemple: un funcionari que s'aculli a la reducció a la meitat de la seva jornada, percebria la meitat de la retribució i, a més a més, la meitat de la retribució equivalent a la pensió que li pertocaria.

Estira-i-arronsa de mig any

La decisió arriba després d'un estira-i-arronsa de mig any entre la mesa i els funcionaris de la casa. Des del consell de personal, de fet, tal com va avançar Efe, s'ha demanat una mediació externa per garantir el compliment dels acords i des del principi no s'han descartat accions legals. Fa només unes setmanes la mesa i els funcionaris van arribar a un acord que la presidenta de la cambra, Laura Borràs, va acabar frenant. En aquell cas, el règim s'anomenava excedència voluntària incentivada i hi podien accedir tots els majors de 60 anys amb només quinze anys treballats a la cambra i cobrant un sou "equivalent a la prestació de la pensió de jubilació que els correspondria" durant cinc anys. És a dir, s'hi podia acollir amb més facilitat el personal i va generar crítiques perquè acabava sent un sistema similar a les llicències.

Amb la decisió d'aquest dijous, el Parlament tanca una de les carpetes més polèmiques del mandat.

stats