Política 23/05/2019

Bou fa campanya des del menjador de casa d'una veïna del Turó de la Peira

Entre croissants i cava, el candidat popular berena amb diversos simpatitzants del PP

Mireia Esteve
3 min
Un grup de veïnes i veïns de Nou Barris escolten el candidat del PP a l'alcaldia de Barcelona, Josep Bou, en el menjador d'una simpatitzant

BarcelonaEs treu l'americana, s'arremanga i obre una ampolla de cava: "Vinga, comencem la bacanal. Però d'aliments, eh?" Aquesta tarda, Josep Bou és el convidat especial d'una veïna del Turó de la Peira, que avui ha obert el seu pis perquè el candidat del PP a l'alcaldia de Barcelona hi vagi a berenar i, de pas, a explicar en petit comitè el seu programa electoral. "Això és com una tertúlia d'un bar, m'encanta", diu Bou. És sincer, aquest tipus d'actes és on se sent més còmode.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I la prova és que durant l'estona que l'alcaldable parla, cap de les vuit veïnes ni dels tres veïns que l'escolten no parpellegen. L'escolten atentament com explica que el nacionalisme és "totalitarisme" i que Hitler i el seu partit "també eren nacionalistes". "Més que estimar-se a ells, odien els altres", afirma. I afegeix: "Els patriotes som nosaltres, els que estimem Catalunya i Espanya". Tot plegat, desgranant els riscos que suposaria la independència de Catalunya: "Perdríem la nacionalitat i hauríem de marxar".

El pis ha quedat petit. No hi ha ni un forat als dos sofàs del menjador i, mentre Bou parla –dret–, ningú agafa cap de les pastes que ell mateix ha portat del seu forn. Dolç i salat. Es pot triar. Com a cada acte públic, Bou recorda que és empresari i treu pit de l'empresa de pa que dirigeix: "La vaig aixecar jo". I torna als seus orígens: "El meu pare era un home dur, per això jo també ho soc".

No diu si això l'ha portat a fer el pas i presentar-se de cap de llista del PP a Barcelona en el moment en què el partit està en les seves hores més baixes. "Alcaldable del PP, ja ho veieu, m'he casat amb la més lletja", ironitza. Admet, però, que ho té "difícil" per ser alcalde. De fet, el partit no té clar si Bou aconseguirà ser regidor. "Partim d'una situació baixa", reconeix el candidat popular. "Hem de fer fora Colau", deia un dels veïns abans de començar. La tesi també la comparteix Bou i diu que s'hi està "deixant la pell" per fer-ho.

El to greu, a Bou, li dura molt poc. De seguida torna a tirar d'ironia i bromeja sobre el seu sentiment espanyol i català en un menjador on en una prestatgeria llueix una petita bandera espanyola i un escut de Barcelona. "Soc català de cap a peus i espanyol pels quatre costats", diu, però sobretot subratlla que "Espanya mola" i que "fins ara, l'aventura ha anat molt bé i no es pot menysprear". "Qui d'aquí va venir de fora?", pregunta. I gairebé tots els veïns aixequen la mà. "Vosaltres també vau fer Catalunya rica i plena", afirma.

Abans de marxar, el candidat popular encara té temps d'escoltar el problema de la veïna i simpatitzant que li ha obert les portes de casa seva aquest dijous. Just davant, assegura, que hi ha diversos narcopisos, prostitució i okupes. "Això es pot arreglar, però no hi ha voluntat política", critica Bou, que torna a proposar que la Guàrdia Urbana pugui entrar als narcopisos o els pisos ocupats només amb l'ordre de l'alcalde. "Barcelona no és difícil", conclou. De moment, ja té el vot de la veïna que li ha obert les portes de casa, que ha votat per correu. Josep Bou agafa una de les seves pastes, es posa l'americana i s'acomiada. Ara sí, tothom s'aixeca a agafar els croissants i trossets de pizzes que fa estona que s'esperen sobre la taula.

stats