DRET A DECIDIR
Política 18/09/2013

El bisbe de Solsona: "El dret de les nacions és superior al bé moral de la unitat de l'Estat"

Xavier Novell defensa el dret a decidir però rebutja que l'Església es posicioni. Evita dir si votaria a favor de la independència de Catalunya

Ara
2 min
El bisbe de Solsona, Xavier Novell, durant una entrevista / ACN

Barcelona"El dret de les nacions és superior al bé moral de la unitat de l'Estat". Així s'ha expressat el bisbe de Solsona, Xavier Novell, que la setmana passada va rebre fortes crítiques per la seva petició als rectors de la diòcesis de no fer repicar les campanes coincidint amb la Via Catalana de la Diada. Novell, que és el bisbe més jove de l'Estat, ha assegurat que "no" se sent "incòmode" a les reunions de la Conferència Episcopal Espanyola, malgrat que no comparteix alguns dels seus documents sobre "qüestions morals", com el que dóna "preferència al bé moral de la unitat de l'Estat" per damunt del dret a decidir de les nacions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio', Novell ha fet una defensa ferma del dret a decidir. Tanmateix, ha remarcat que l'Església no s'ha de posicionar en cap de les opcions "legítimes" que defensen les dues parts, ja que això implicaria perdre la "llibertat" de l'estament eclesiàstic. "L'Església ha de respectar les idees de totes les persones que viuen en aquest país". De tota manera, Novell ha reconegut que, "a títol personal", no tindria cap inconvenient a adherir-se al Pacte Nacional pel Dret a Decidir.

L'Església no s'ha de posicionar

Sobre la polèmica arran del repic de campanes per la Diada, Xavier Novell ha lamentat que no es va entendre el seu posicionament, que era "clarament" favorable al dret a decidir, però que apostava perquè l'Església no es decanti per cap opció. "Crec que fer repicar les campanes era com dir que l'Església està a favor de la independència, i això no ho hem de fer. L'Església no ha de prendre posició sobre l'autodeterminació". En aquesta línia, ha afirmat que els que han de decidir "són els ciutadans de Catalunya, i l'Església ho ha de respectar". També ha assegurat que si es convoca una consulta ell anirà a votar, tot i que ha evitat dir si votaria a favor o no de la independència de Catalunya.

stats