Poder judicial
Política 21/09/2022

El bloc conservador del CGPJ bloqueja 'sine die' la renovació del TC

La reunió d'aquest dimecres acaba sense acord a l'espera de la visita de la setmana que ve del comissari europeu de Justícia

2 min
Imatge del ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) d'aquest dijous al matí

MadridLa segona reunió del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per abordar la renovació del Tribunal Constitucional (TC) ha acabat sense acord. Els vocals conservadors que havien amenaçat amb boicotejar aquest procés mantenen el seu bloqueig: no han posat cap nom sobre la taula i tampoc s’han compromès a fer-ho abans del ple del 29 de setembre. De fet, ja van forçar que la renovació no es fes abans del 13 de setembre, que era la data límit que havia fixat el govern espanyol. Per tant, la renovació de l’alt tribunal continuarà ajornada sine die. La setmana que ve visitarà Espanya el comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, coincidint amb un ple que l’òrgan de govern dels jutges ha convocat per al 29 de setembre. De fet, el comissari pretén abordar aquest bloqueig i desencallar el diàleg entre les dues parts enfrontades dins el CGPJ. 

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els vocals conservadors han emès un comunicat en què asseguren voler "complir" amb els nomenaments del TC, però prioritzen "el principi d’eficiència i no el d’urgència" per arribar a un acord. En canvi, el bloc progressista ha posat en relleu, també en una nota de premsa, la "diferència" que mantenen amb els conservadors pel que fa al tempo. "Hem reiterat la voluntat d’arribar a un acord en el termini més breu possible i sempre abans del ple convocat per al dia 29 de setembre", afirmen. Davant la manca de voluntat dels vocals conservadors d’assumir aquest compromís, el bloc progressista ha deixat per escrit que no es fan "responsables de la dilació que s’està produint" en la renovació del TC. De fet, els dos blocs tampoc han arribat a cap acord per fixar una nova reunió, tot i que els conservadors mantindran una trobada pel seu compte el 28 de setembre, un dia abans de la visita de Reynders. El comissari europeu es reunirà amb el ministre de la Presidència, Félix Bolaños; la titular de Justícia, Pilar Llop, i també amb representants del PP. Reynders també té prevista una trobada amb el president del CGPJ, Carlos Lesmes, el 30 de setembre. 

El bloc conservador assegura no haver rebut "cap candidatura ni oficial ni oficiosa, més enllà d’un mer contacte breu, informal i inicial mantingut per una sola persona amb algun vocal a títol individual". La setmana passada, però, els vocals progressistes ja van fer pública una llista de noms, tots magistrats o exmagistrats del Tribunal Suprem.

stats