Borràs avisa ERC que els ultimàtums suposen una "pressió" que pot fer "descarrilar" l'acord

La presidenta del Parlament defensa traçar "ara" l'estratègia independentista i no el 2023

M.E.
3 min
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, en una entrevista a l'ACN

BarcelonaAhir dissabte va vèncer l'ultimàtum que va llançar ERC a JxCat fa una setmana en una entrevista a l'ARA per arribar a un acord de govern, però, a hores d'ara, el més calent és a l'aigüera. No s'albira un acord imminent i els republicans ja es plantegen l'opció de governar en solitari. Però des de Junts de moment no es donen per al·ludits per la pressió d'ERC. Al contrari. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha criticat els ultimàtums d'ERC perquè considera que són "pressions" i "elements de tensió" i que no són "el que més convé" a les negociacions. En una entrevista a l'ACN, Borràs avisa que són "pressions sobrevingudes que el que segur que faran serà intentar descarrilar o ajudar a descarrilar el que ha de quedar més ben encarrilat que mai".

La segona reunió a Lledoners d'aquesta setmana que van mantenir ahir dissabte ERC i JxCat, on també va participar el vicepresident Pere Aragonès, no va servir per desencallar la negociació. Ahir Esquerra encara no va plantejar la possibilitat a Junts de governar en solitari, però preveu fer-ho si en els pròxims dies no hi ha un pacte per un govern de coalició. Per a Borràs, l'únic ultimàtum que s'haurien de fixar els negociadors és el 26 de maig, la data límit abans no es convoquin unes noves eleccions. "No fa falta afegir altres límits que posen més pressió i que poden treure fiabilitat i robustesa a un acord que ha de ser molt sòlid i robust", ha defensat.

De fet, la presidenta del Parlament ha recordat que l'actual Govern en funcions va proposar fer les eleccions el 30 de maig, per tant, segons ha apuntat, en aquests moments encara ni s'haurien celebrat els comicis i la formació del Govern no s'hauria produït fins a després de l'estiu. "Però ara sembla que no puguem viure ni un dia més sense govern. Hi ha un govern en funcions que pot funcionar", ha afegit. Per a Borràs, en aquests moments ja hi ha molta "tensió" i el que s'hauria d'intentar ara és justament "destensionar" la situació.

L'estratègia independentista

El full de ruta que ha de seguir l'independentisme en els pròxims mesos i, en concret, el paper que hi ha de jugar el Consell per la República a l'hora de fixar aquesta estratègia és un dels punts que continuen separant Junts i Esquerra després de més de dos mesos de negociacions. En aquest sentit, Borràs defensa que la línia política a seguir s'hauria de traçar "ara" i no esperar a més endavant: "Tenir una majoria independentista serveix perquè es pugui avançar cap a la independència i és això el que haurien d'estar preparant els partits independentistes per desenvolupar-ho no el 2023, sinó ara, que és quan han rebut el mandat de les urnes".

L'acord firmat entre ERC i la CUP dona dos anys de marge a la taula de diàleg amb el govern espanyol per decidir si funciona o buscar un nou "embat" amb l'Estat. Per a Borràs, l'escenari que es pot obrir el 2023 si aquest diàleg no funciona s'hauria de preveure ara i no quan s'esgoti el termini fixat per d'aquí dos anys. "Cal pensar en què cal fer quan les coses no vagin com hi ha gent que es pensa que aniran", ha afirmat.

Òmnium demana superar "la discrepància tàctica"

D'altra banda, aquest diumenge ha sigut Òmnium qui també ha emplaçat tots els partits independentistes a arribar a un acord de govern i a fixar una estratègia "conjunta" que permeti arribar a la independència. "Estem convençuts que les diverses mirades dins l'independentisme poden confluir, que no hi ha res insalvable", escriuen el president i vicepresidents de l'entitat, Jordi Cuixart, Marcel Mauri i Clàudia Pujol en un article a El Punt Avui. "La legítima discrepància tàctica no pot substituir la construcció inajornable d'una estratègia conjunta per fer front a la repressió i guanyar el dret a ser independents", afegeixen.

"Amb institucions, ciutadania organitzada, presos polítics, exiliats i la tasca d'internacionalització de l'exili i del Consell per la República", ha enumerat Òmnium, s'ha de teixir una "estratègia independentista guanyadora". També ha demanat, però, superar "els cants de sirena que de nou arribaran buscant renúncies per la via del perdó o el penediment". "Ho tornarem a fer. Perquè, si alguna cosa hem après, és que la repressió no pot condicionar els legítims anhels democràtics del poble de Catalunya", conclouen els tres dirigents de l'entitat.

stats