Borràs justifica la sortida de Jaume Alonso-Cuevillas per la seva abstenció en el vot delegat de Lluís Puig

La presidenta del Parlament explica que la decisió ja estava pactada amb ell la setmana passada

5 min
Laura Borras i Jaume Alonso Cuevillas

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha dit avui a Catalunya Ràdio que la destitució de Jaume Alonso-Cuevillas de la mesa ja estava acordada abans de la controvertida entrevista a Vilaweb en què va dir que no era partidari d'aprovar resolucions simbòliques i que va ser fruit de la seva abstenció en el vot delegat de Lluís Puig. "La seva abstenció va evidenciar que no era el millor lloc on podia estar perquè podia afectar la majoria independentista de la mesa perquè el Parlament està en el punt de mira", ha assenyalat la màxima representant de la cambra. En aquest sentit, Borràs ha insistit que la seva sortida ha estat consensuada amb Alonso-Cuevillas. "Hem pres una decisió col·legiada amb ell mateix que ja havíem acordat la setmana passada, però amb l'entrevista a Vilaweb s'ha precipitat tot", ha remarcat.

Borràs ha defensat la sobirania del Parlament per justificar el cessament de l'advocat de la mesa. "S’ha de poder parlar de tot al Parlament, com defensa JxCat, perquè es pot parlar de la monarquia a tots els Parlaments autonòmics si ho fan bé, però no si és al revés", ha denunciat després de deixar clar que no se sent qüestionada per les seves afirmacions. "El Parlament ha de poder ser sobirà i l'únic límit que no podem sobrepassar és el respecte als drets humans", ha afegit. Així ha recordat que als anys vuitanta ja es parlava de l’autodeterminació a la cambra. Borràs ha remarcat que no li fa por que pugui ser inhabilitada: "No ens pot condicionar el que ens pot passar".

Qui no s'ha volgut mullar sobre aquesta qüestió ha sigut la portaveu del Govern, Meritxell Budó. La consellera de Presidència, en la roda de premsa posterior al consell executiu, ha evitat dir si la mesa ha de tramitar o no propostes de resolució sobre l'autodeterminació escudant-se en la "separació de poders" i en que el Govern està ara en funcions. "Serà el proper executiu qui marcarà les línies a seguir", ha dit.

Els comuns demanen a ERC que trenqui amb Junts

Borràs confia que ERC i la CUP no posin pegues perquè Aurora Madaula sigui la nova secretària segona de la mesa com ha proposat. "Ja s'han substituït membres de la mesa i mai hi ha hagut cap problema, esperem que ara tampoc n'hi hagi", ha manifestat. "Apel·lem a la responsabilitat i als acords presos", ha dit després que els comuns hagin posat sobre la taula el nom de Lucas Ferro per ocupar aquest càrrec.

Precisament, el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha demanat a ERC que es "mogui" i trenqui amb les "inèrcies" de JxCat i voti el candidat dels comuns per entrar a la mesa. "Té l'oportunitat d'esmenar l'error", ha afirmat en roda de premsa, en referència al fet d'haver donat la presidència de la cambra a JxCat. Els comuns ja han traslladat la seva proposta a ERC, la CUP i el PSC i estan a l'espera d'una resposta o de possibles trobades per abordar la qüestió. Els socialistes, però, neguen haver rebut una proposta formal.

De fet, ara per ara el PSC encara no s'ha posicionat. Si bé la seva portaveu, Alícia Romero, ha dit aquest dimarts que aposten per un membre no independentista en el lloc que ha deixat vacant Cuevillas i que el nom dels comuns aniria en aquest sentit, no ha revelat si li donaran suport. Una línia que també ha seguit el PP, ja que el seu líder, Alejandro Fernández, s'ha mostrat partidari de sumar per possibilitar la incorporació d'un membre no independentista a la mesa, però ha afegit que aquesta és una opció remota: "Si veiéssim la possibilitat aritmètica, els tres vots del PPC se sumarien a una alternativa". Alhora, Fernández no ha aclarit quina serà la direcció d'aquests vots. En canvi, Ciutadans sí que s'ha posicionat i ha avançat que no donarà suport a la candidatura dels comuns, tot i que no ha precisat quina alternativa veurien amb bons ulls.

Borràs també ha anunciat que aquesta setmana no iniciarà la ronda de contactes amb els partits per obrir un nou debat d'investidura. "Deixarem passar un dies per poder assegurar la investidura i aquesta setmana segur que no ho farem", ha exposat. "No vull posar dates, dependrà de la viabilitat que el ple arribi a bon port perquè es pugui produir la investidura", ha prosseguit. La presidenta de la cambra ha exigit que cal tancar un acord primer abans de tornar a celebrar aquest debat. "Hem d'assolir un bon acord per tenir un president que tradueixi el resultat de les urnes i en què es garanteixi la unitat independentista", ha opinat, després de recordar que el 15 de gener el vicepresident amb funcions de president i ara candidat d'ERC, Pere Aragonès, volia fer les eleccions el 30 de maig.

Junts a l'oposició?

En qualsevol cas, ha esvaït les ombres d'una repetició electoral. "El secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, ja ha dit que la legitimitat per formar govern és d’ERC, que comptarà amb el suport de Junts i que no s’especularà amb unes noves eleccions; no hi haurà aquest escenari", ha advertit. Sigui com sigui, no ha amagat que ara per ara l'acord amb ERC i la CUP està lluny. "Venim d’una segona investidura fallida i ara cal treballar per arribar a un acord perquè ara som més lluny que a prop d’entrar al Govern, com es va reflectir en la votació de la setmana passada", ha afirmat. En aquest sentit, ha obert la porta a ser a l'oposició. "Si no arribem a un acord, Junts farà oposició", ha avisat.

Després de defensar que el Consell per la República és "el reducte de l’1-O on hi ha la representació més plural", ha dit que aquest òrgan "no pot bloquejar cap acord", però que cal garantir "la unitat en el dia a dia amb una direcció estratègica que ens faci anar a l'una al Parlament però també al Congrés".

Els comuns, disposats a explorar un acord amb ERC, la CUP i el PSC

Qui assegura que treballarà "fins l'últim minut" perquè JxCat passi a l'oposició són els comuns. Joan Mena s'ha tornat a dirigir aquest dimarts a ERC per demanar-los que mirin a la seva esquerra per conformar una "alternativa" a la coalició actual amb JxCat. Per això, Mena, ha assegurat que la seva formació està disposada a explorar un acord amb els republicans i la CUP, però que també inclogui el PSC, si JxCat es queda a l'oposició. "No volem renunciar a una majoria estable", ha afirmat. Mena ha tornat a defensar la seva proposta d'un govern en minoria amb ERC i el suport extern dels comuns, però ha admès que l'acord entre els republicans i els cupaires és un "bon punt de partida" que estan disposats a explorar.

Ara bé, la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, ha volgut deixar clar que el seu grup no afavorirà un govern d'ERC en solitari després que el president dels republicans a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, hagi assegurat aquest dimarts que els republicans haurien d'estar disposats a governar en solitari. En aquest escenari, Romero ha deixat clar que ni s'hi abstindria ni hi votaria a favor.

stats