Política 22/06/2021

Borràs relleva Xavier Muro com a secretari general del Parlament i hi situa Esther Andreu

Miquel Palomares serà el nou lletrat major

3 min
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, en la compareixença d'avui

BarcelonaCent dies després de començar el seu mandat com a presidenta del Parlament, Laura Borràs fa efectiu un dels canvis que va prometre a l'inici de la legislatura: substituir el secretari general de la cambra, Xavier Muro. Tal com ha avançat l'ARA, Borràs ho ha plantejat aquest dimarts al matí a la mesa del Parlament i s'ha aprovat que Esther Andreu, actual lletrada de la cambra, sigui la nova secretària general del Parlament. Miquel Palomares, també membre dels serveis jurídics, serà el lletrat major. Segons ha explicat la mateixa Borràs en una compareixença sobre els seus primers cent dies al capdavant del Parlament, la seva proposta ha rebut el suport de la majoria de la mesa, de manera que han avalat el canvi els representants de la CUP i d'Esquerra: ahir dilluns hi va haver una reunió entre els tres partits independentistes per abordar aquesta qüestió.

La secretaria general del Parlament és el càrrec superior de tot el personal i serveis de la cambra, d'acord amb el reglament, i també s'encarrega, juntament amb el lletrat major, d'assessorar jurídicament la mesa. Les seves funcions, però, han estat en el punt de mira del Tribunal Constitucional des de l'inici del Procés, ja que els magistrats li han atribuït la responsabilitat d'avisar de conseqüències penals als membres de la mesa si aprovaven resolucions favorables a l'autodeterminació o la monarquia. Els advertiments de Muro en l'anterior legislatura, així com la decisió de no publicar una moció de reprovació de la monarquia suspesa pel TC o la retirada de l’escó al president de la Generalitat, Quim Torra, per decisió del Tribunal Suprem, van enrarir la relació entre Junts i el secretari general del Parlament.

En la seva compareixença, Borràs ha refermat el compromís que al Parlament s'ha de poder parlar de tot i que el "límit" en les discussions dins el ple els han de posar els mateixos diputats i el reglament del Parlament, en cap cas el Tribunal Constitucional. La presidenta del Parlament ha remarcat que no ha vingut a tenir un mandat "còmode" al capdavant del Parlament sinó a canviar dinàmiques. Ha posat d'exemple, en aquest sentit, l'autorització per votar del diputat Lluís Puig malgrat que estigui exiliat.

Nomenament de lletrat major

Quan Borràs va assumir el càrrec de presidenta de la cambra ja va avançar la seva voluntat de fer canvis. “Comencem una nova etapa i prendré decisions en aquest sentit, d’obrir un nou temps i fer altres propostes [...]. Durem a terme un canvi per a la nova legislatura”, va dir el 22 de març en una entrevista a Els matins de TV3. Des de llavors la presidenta del Parlament ha fet reunions amb tots els membres del cos de lletrats per decidir sobre la figura de la secretaria general i de lletrat major.

A diferència del secretari general, que és d'obligat nomenament, el càrrec de lletrat major no és preceptiu i en un primer moment Borràs es decantava per no nomenar-lo. El jurista Joan Ridao és qui ocupava fins al març aquesta responsabilitat i quan ho va deixar –amb el nou Govern ha estat nomenat director de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern– va quedar vacant. Tanmateix, després de tenir converses amb el personal de la cambra, Borràs ha decidit designar per a aquesta responsabilitat un dels lletrats amb més experiència en l'àmbit internacional, Miquel Palomares, que està especialitzat en dret europeu.

stats