Política 18/11/2014

Allau de crítiques contra el cap de l'exèrcit espanyol per comparar Catalunya amb la Cuba colonial

CiU afirma que "ja no es prenen la molèstia ni de dissimular" i ERC "constata" que l'exèrcit espanyol "veu Catalunya com una colònia"

Agències
3 min

MadridEl cap d'estat major de l'exèrcit (JEME), Jaime Domínguez Buj, s'ha referit a la situació de Catalunya en un col·loqui organitzat per l'Institut de Qüestions Internacionals i Política Exterior (INCIPE). Buj ha afirmat que "els processos independentistes sorgeixen quan el poder central és feble" i ha afegit que "quan la metròpoli es fa feble es produeix la caiguda". Les seves paraules han aixecat polseguera. Jordi Turull ha apuntat que l'exèrcit "ja no es pren la molèstia ni de dissimular" i el portaveu adjunt d'ERC, Oriol Amorós, ha indicat que els republicans "constaten i prenen nota" que "l'exèrcit espanyol veu Catalunya com una colònia".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un comunicat posterior, i veient la polèmica que havien provocat les seves paraules, criticades des de tot l'espectre polític, Domínguez ha aclarit que quan ha dit que els processos secessionistes sorgeixen quan el poder central és feble es referia a la guerra de la Independència del 1808, que va propiciar la separació d'Espanya dels països d'Iberoamèrica.

Després de recordar que totes les colònies tenen dret a l'autodeterminació, com així figura a la Carta de les Nacions Unides, Amorós ha indicat: "Estem d'acord amb ell [amb el cap de l'estat major] que la metròpolis espanyola és feble, però no perquè no utilitza la força militar, sinó en legitimitat democràtica". "En contrast –ha assenyalat–, Catalunya està molt forta en legitimitat democràtica, i per això serà independent; té raó a considerar que estem molt a prop, encara que després els catalans intentarem tenir una excel·lent relació amb Espanya".

CiU: "Ja no es prenen la molèstia de dissimular"

Des de CiU, el seu portaveu al Parlament, Jordi Turull, ha coincidit amb Amorós a assenyalar que "l'estat espanyol demostra tenir una gran debilitat amb aquestes baralles que s'evidencien en no respectar la separació de poders i pressionar la Fiscalia" perquè actuï contra el president Artur Mas i diversos consellers. "Ja no es prenen la molèstia de dissimular que no hi ha separació de poders a Espanya –ha afegit Turull–, cosa que des de l'àmbit internacional cal veure com un espectacle", i mentre que "Catalunya el 9-N va expressar el millor de si mateixa, l'estat espanyol fa una sensació de ridícul".

PP: "Difícils d'entendre"

El portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, ha afirmat que les declaracions de Buj són "difícils d'entendre". "No sé si és aquest el context, perquè era un conferència històrica, però m'ha semblat difícil d'entendre", ha dit el portaveu del PP, que ha recordat que les forces armades coneixen perfectament "el seu paper en un estat democràtic" i que estan a les ordres del govern espanyol. "Ho saben i ho han demostrat tots aquests anys", ha proclamat.

El PSOE demana una rectificació

El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, ha dit que espera que el cap d'estat major de l'exèrcit "rectifiqui" i "aclareixi" les seves declaracions sobre la situació de Catalunya i que el ministre Pedro Morenés li demani una "rectificació urgent". Hernando ha qualificat les paraules de Buj de "profundament inadequades i impròpies d'una persona de la seva responsabilitat".

IU-ICV acusa el cap de l'exèrcit de tirar més "llenya al foc"

Finalment el portaveu de l'Esquerra Plural, José Luis Centella, ha acusat el cap d'estat major de l'exèrcit de tirar més "llenya al foc" de Catalunya i ha demanat al ministre de Defensa, Pedro Morenés, que estudiï si ha de demanar responsabilitats a l'alt comandament militar. Centella ha qualificat de "barbaritat" que Domínguez Buj hagi comparat Catalunya amb les colònies del 98 i hagi avivat un foc "que té ja massa llenya".

Per la seva banda, el portaveu d'ICV, Joan Coscubiela, ha assenyalat que el comentari de Domínguez Buj sobre la "metròpoli" sembla més propi de la legió que del segle XXI, i ha instat Morenés a demanar explicacions i fins i tot responsabilitats al FORC.

stats