Política 27/01/2015

No hi haurà bust de Pujol ni dels presidents posteriors al Palau de la Generalitat

Mas inaugura la figura escultòrica de Puig i Cadafalch, que s'afegeix a la galeria del Pati dels Tarongers, i anuncia: "Ja no n'hi haurà més. S'acaba amb Josep Tarradellas"

Efe
2 min
Artur Mas ha inaugurat el bust de Puig i Cadafalch al Palau de la Generalitat / ACN

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest dimarts que no s'instal·laran més busts de presidents catalans al Palau de la Generalitat després d'inaugurar l'únic de l'època moderna que faltava al Pati dels Tarongers, el de l'expresident de la Mancomunitat Josep Puig i Cadafalch. Josep Tarradellas, que ja té un bust al Pati dels Tarongers, serà per tant l'últim president representat. Ja no hi haurà lloc per a Jordi Pujol (que aquest dimarts declara al jutjat) ni per als seus successors en el càrrec.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un acte solemne al Pati dels Tarongers de Palau, amb tots els membres del Govern, Mas ha presentat el bust del primer president de la Mancomunitat, Enric Prat de la Riba, restablert al seu lloc original, i ha inaugurat un altre de nou en honor al seu successor, l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch.

Mas ha subratllat que, amb la inauguració del bust de Puig i Cadafalch, s'ha fet un "acte de reparació històrica" que, a més, permet que tots els "presidents de la Catalunya moderna", els de la Mancomunitat i de la Generalitat fins a la seva restauració en democràcia, tinguin el seu bust al Pati dels Tarongers. "Ara hi són tots i ja no n'hi haurà més. S'acaba amb Josep Tarradellas", ha subratllat Mas, excloent-s'hi per tant a si mateix, a Jordi Pujol, a Pasqual Maragall i a José Montilla. D'aquesta manera, la galeria de presidents a Palau, conté els bustos d'Enric Prat de la Riba, Josep Puig i Cadafalch, Francesc Macià, Lluís Companys, Josep Irla i Josep Tarradellas.

Mas ha destacat l'"escletxa legal" que van usar els impulsors de la Mancomunitat per crear una "autèntica institució política" per fer un símil amb la situació actual a Catalunya. En el seu discurs, Mas ha apel·lat els partits per convertir les eleccions autonòmiques del 27 de setembre en un "gran objectiu polític" per "construir la sobirania i un estat per a Catalunya".

stats