Política 01/02/2016

"Cap relació amb els independentistes, a Extremadura ens maten": les gravacions secretes del comitè federal del PSOE

La Cadena SER fa públiques les intervencions dels 'barons' socialistes, en què es mostren crítiques amb el rumb que ha pres el partit amb Pedro Sánchez al capdavant

Ara
3 min
Susana Díaz en l’últim comitè federal del PSOE.

BarcelonaEl comitè federal del PSOE de dissabte no va ser una reunió tranquil·la. El partit discrepa internament sobre quin camí prendre en un moment en què l'aritmètica parlamentària els dóna la clau de volta: permetre que governi el PP o intentar formar un executiu al voltant de Pedro Sánchez amb el suport de Podem, C's o fins i tot de les formacions independentistes d'ERC i Democràcia i Llibertat per tirar endavant la investidura. Aquesta darrera possibilitat encén els ànims de 'barons' territorials que dissabte no van dubtar a encarar-se a Sánchez pel rumb que està prenent el partit –bona part d'ells serien partidaris d'un pacte amb els popular–. Així ho demostren les intervencions a porta tancada publicades per la Cadena SER de dirigents com la presidenta andalusa, Susana Díaz; el president extremeny, Guillermo Fernández Vara, o l'asturià Javier Fernández.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La direcció del PSOE s'ha afanyat a enviar un comunicat expressant la seva "indignació" per la filtració de les gravacions, i ha asseverat que minen l'"absoluta llibertat" amb la qual s'han d'expressar els dirigents del partit a les reunions del comitè federal.

Avís sobre un pacte amb els independentistes

El president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, caracteritzat pels dards a Catalunya, va llançar un avís sobre un eventual pacte de Pedro Sánchez amb els independentistes –amb qui el secretari general no ha descartat negociar una abstenció–: "Si no deixem clar que el PSOE no té res a veure amb l'independentisme ni per activa ni per passiva, a nosaltres a Extremadura ens maten, i jo ho he de dir". Així de clar i contundent es va mostrar l'extremeny en la seva intervenció en el comitè federal.

En la mateixa línia es va mostrar el dirigent Eduardo Madina –que es va enfrontar a Sánchez per la secretaria general–, avisant que "si se subjecta el govern sobre 17 tipus que la volen partir, es partirà Espanya i el PSOE". El president d'Aragó, Javier Lambán, també va ser clar en el fet que "no es pot ser president d'Espanya amb el permís dels independentistes", i que per això cal anar a buscar altres suports a la dreta disposats a fer "programes reformistes" com "C's i el PNB".

Susana Díaz: "El 20-D el PSOE va treure els pitjors resultats de la seva història"

La presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, va aprofitar la seva intervenció al comitè federal per atacar Pedro Sánchez pels resultats que va obtenir a les eleccions del 20 de desembre. L'andalusa, que espera fer un salt endavant en el partit, va assegurar que en els darrers comicis el PSOE "va treure els pitjors resultats de la seva història" i no va ser capaç de guanyar un PP en un moment en què porta "la major bretxa de desigualtat entre els ciutadans" a les seves espatlles i està immers en els casos de corrupció "més greus" coneguts fins ara. "Si el PP ens va guanyar les eleccions en aquestes circumstàncies és que no estàvem en el camí correcte", va assegurar.

Per la seva banda, el president d'Astúries, Javier Fernández, es va mostrar convençut que hi haurà noves eleccions: "He de pensar que hi haurà unes pròximes eleccions, ho he de pensar, ho penso i ho dic". Alhora, el Fernández Vara opinava que no es podia anar a uns nous comicis creient que al PSOE no li aniran bé. "Perquè la llei de vasos comunicants a la que hem entrat fa que hi pugin haver modificacions, el que guanya un ho per l'altre i es pot seguir sense sumar", va afirmar.

Dures crítiques a Podem

Els que no van sortir ben parats del comitè federal socialista van ser els de Podem, a qui els barons van criticar durament tot i ser els potencials socis de Pedro Sánchez. Una de les veus més crítiques va ser l'asturià Javier Fernández: "Estan dient clarament que volen ocupar el nostre espai polític. Diuen que els socialistes són molt bona gent però estan governats per una colla de mandarins. Ens ataquen pel que fem i pel que som". També l'andalusa Susana Díaz va assegurar que no veu un govern de coalició amb la formació lila. "No ho veig... no és el govern socialista, amb aquest projecte progressista, reformista", va afirmar.

stats