Política 08/10/2013

Montoro surt ara en defensa de Camacho: "La seva proposta no trenca la igualtat entre espanyols"

Malgrat tot el ministre d'Hisenda insisteix, després de reunir-se amb la presidenta del PPC. que ara no és el moment per parlar de finançament: "Ara no toca"

M. Eugènia Quetglas / Ara
3 min
Sánchez-Camacho després de la reunió amb Montoro / ACN

MadridEl PP espanyol va donar dilluns un sonor cop de porta a Sánchez-Camacho, però la líder del PPC afirma que pensa continua defensant la seva proposta d'un finançament "singular" per a Catalunya. Aquest mateix dimarts, l'endemà que els barons del PP s'alcessin per a rebutjar sense fissures una "millora" del finançament català i el dia en què la premsa conservadora de Madrid gira l'esquena a Camacho, la presidenta del PPC s'ha reunit amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per tal de vendre-li les virtuts del sistema que ella proposa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Acabada la reunió, Camacho s'ha mostrat satisfeta, tot i que al matí Montoro havia estat contundent: "Ara no toca parlar de finançament". Montoro ha assegurat que valora el treball de Sánchez-Camacho, amb qui, diu, hi ha una relació fluïda, però ha insistit que la proposta del PP català "no és oportuna i es produeix en el pitjor dels escenaris". "El que no s'ha de fer és singularitzar el finançament català amb un plantejament polític que és clarament independentista", ha afirmat Montoro, deixant entreveure que la proposta de Camacho fa el joc a l'independentisme. Hores després de la reunió ha fet servir paraules molt menys dures. Preguntat per la qüestió en els passadissos del Senat, ha afirmat que la proposta de Camacho "no trenca la igualtat entre els espanyols", desmarcant-se així de les crítiques de molts barons del PP contra la presidenta del PPC. Montoro ha dit que la de Camacho és "una més" de les propostes de finançament que hi ha damunt la taula i s'ha compromès a "valorar-la" quan arribi el moment de revisar el model.

Sense interlocutors a Madrid

La proposta d'Alícia Sánchez-Camacho de reformar el finançament de Catalunya d'acord a criteris com el de l'ordinalitat, defensats per l'Estatut que el propi PP va impugnar, va rebre dilluns un rotund "no" dels barons populars i de la premsa conservadora. La presència de Camacho en la reunió de direcció del PP, aquest dilluns, volia donar protagonisme a un partit, el PPC, que baixa en les enquestes i perd vots cap a Ciutadans. Camacho sempre s'ha volgut mostrat com la interlocutora entre els governs català i espanyol, un paper que mai no ha pogut exercir. Dilluns era la seva nova oportunitat per aconseguir-ho. Sorprenentment, ha estat el propi PP espanyol el que ha deixat Camacho sense paper.

El cert és que després de la dutxa d'aigua freda d'aquest dilluns, quan la seva solució per a plantar cara a l'independentisme fos rebutjada de ple pels barons del PP, i desautoritzada per Cospedal, Sánchez-Camacho ha tornat aquest dimarts a Madrid amb el tema del finançament a sota del braç. Malgrat el previsible revés, que no fa més que evidenciar les dificultats del diàleg que el PP assegura propugnar, la líder del PPC insistia aquest dimarts que la seva proposta no és només per a Catalunya i prometia que continuaria "presentant batalla" per tal que sigui acceptada. "Les coses no poden continuar així", ha afirmat. Al migdia s'ha reunit amb el ministre d'Hisenda, Cristobal Montoro, que hores abans havia expressat amb rotunditat que "ara no toca parlar de finançament". La reacció de Montoro se suma, doncs, a la de les principals figures del PP, que han tancat la porta que Camacho volia obrir per buidar d'arguments el sobiranisme.

La presidenta del PPC s'ha defensat de les crítiques que li van ploure dels barons populars i de diaris com l''Abc' assegurant que el model de finançament que proposa no és per a Catalunya sinó "per a tot Espanya" i que pot beneficiar comunitats com Madrid, entre d'altres. A la reunió amb Montoro -una trobada ordinària, concertada des de fa setmanes i a la qual també han assistit el portaveu del PPC al Parlament, Enric Millo, i la vicepresidenta tercera del Congrés dels Diputats, Dolors Montserrat- Camacho ha reclamat la publicació de les balances fiscals, un fet que, segons ella, demostrarà que "no és cert que Espanya ens robi". Tot i que ha considerat positiva la reunió amb Montoro, no ha dit que aquest hagi canviat el seu plantejament contrari a un nou finançament.

Montoro: "Plantejament independentista"

Poc abans de reunir-se amb la presidenta del PP de Catalunya Montoro ha afirmat, en declaracions a la Cadena Ser, que ara "no toca" un nou finançament autonòmic. Segons ell, no es pot parlar del tema fins la segona meitat de 2014, "quan la situació econòmica d'Espanya sigui positiva". En declaracions a la Cadena Ser, Montoro ha reiterat que el primer és sortir de la crisi i que no tenen sentit altres debats. A més, ha subratllat que el govern de Rajoy "no farà res que obri les diferències entre els espanyols". "El que no s'ha de fer és singularitzar el finançament català amb un plantejament polític que és clarament independentista", ha afirmat Montoro.

Montoro ha assegurat que valora el treball de Sánchez-Camacho, amb qui, diu, hi ha una relació fluïda, però ha insistit que la proposta del PP català "no és oportuna i es produeix en el pitjor dels escenaris". Unes dures declaracions que, a la tarda, ha matisat, assegurant que era una "proposta" que serà tinguda en compte quan arribi el moment.

stats